Vívó Eb: orosz címvédés, 2. a magyar női kardválogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.20. 19:35
null
Második lett a magyar csapat (Fotó: MTI)
A magyar női kardválogatott ezüstérmet szerzett a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon, miután a döntőben 45:34-re kikapott az olimpiai bajnok orosz válogatottól.

 

A világbajnok Franciaország ellen aratott bravúros sikerrel döntőbe kerülő magyar válogatottnak az Eb-címvédő és olimpiai bajnok Oroszország már nagy falatnak bizonyult, s végül 11 ponttal kikapott a kilencből nyolc asszót megnyerő oroszoktól.

Az első asszót Pusztai Liza vívta Szofija Velikaja ellen, és ő szerezte a mérkőzés első pontját, de a riói olimpián kardcsapatban bajnok Velikaja elvitte az asszót 5:3-ra. A második asszóban Katona Renáta – a szintén riói csapatbajnok – Jana Jegorjan ellen lépett pástra, és 5:4-re vesztett, holott jól kezdett, hiszen 6:6-ra egyenlíteni tudott – 10:7-es orosz vezetésnél jött a következő csörte.

Ebben a düsseldorfi Eb eddigi legeredményesebb magyar résztvevője, Márton Anna a – papíron – leggyengébb orosz, Olga Nyikityina ellen nem tudott javítani – 5:2-re kikapott, így 15:9-cel adta át a pástot Katonának, aki Velikaja ellen szenvedett újabb vereséget; az ötödik asszó előtt 20:13-at mutatott az eredményjelző.

A folytatásban Pusztai Liza 2:0-ról egyenlíteni tudott ugyan, de Nyikityina 5:2-re győzött, így tízzel mentek már az oroszok. A két legeredményesebb egyéni versenyzőnk egyaránt kikapott a leggyengébbnek tartott orosztól.

Márton Anna közel járt hozzá, hogy megszerezze a fináléban a magyar csapat első győztes asszóját, de Jegorjan 5:4-re ezt is hozta, 30:19 oda. Az első siker a hetedik asszóban sem jött össze, pedig Katona Renáta már 4:2-re is vezetett Nyikityina ellen, végül 5:4-re ez is az övék lett, 35:23 oda.

A nyolcadikban aztán meglett az első győztes asszója a magyar csapatnak, Márton győzte le Velikaját, ráadásul az MTK vívója az esélytelenek nyugalmával faragott is némileg a hátrányból, 7:5-re győzött. 40:30-nál következett az utolsó asszó Pusztai és Jegorjan között, ezt utóbbi nagy csatában 5:4-re megnyerte, így az orosz válogatott megvédte a tavaly Újvidéken szerzett Európa-bajnoki címét. A második hely kiharcolása ugyanakkor nagy siker a női kardozóknak, és sokat is ér az olimpiai kvalifikációs menetelésben.

Gárdos Gábor, a női kardozók vezetőedzője azzal érzékeltette, hogy mit jelent az ezüstérem megszerzése, hogy emlékeztetett rá: ebben a szezonban egy ötödik és egy második helyük volt, azóta a legjobb nyolc közé se kerültek.

„A mai nap úgy kezdődött, hogy egy erős fehérorosz csapattal álltunk szemben, ők megizzasztottak bennünket, de a nap folyamán mindenki a döntőig hozzátett az egészhez valami nagyon fontosat. Úgyhogy ez a csapat most tényleg csapatként működött, aminek nagyon örülök.”

Elmondta, hogy a franciákat ez előtt még nem verték meg, az ukránokat és az oroszokat már igen, de „szörnyű szoros” a mezőny.

„Ez az orosz csapat azért nagyon erős, ide egy kicsit több szerencse kell – utalt az elvesztett döntőre. – Ez egy fejlődőképes csapat és azok a lányok is, akik most nem voltak itt, együtt készülnek velünk – nyolc-tíz lányról beszélhetünk –, ők mind benne vannak ebben az eredményben, és az ő támogatásukkal fogunk mi fejlődni” – tette hozzá.

Magyar női kardcsapat Európa-bajnokságon ezt megelőzően 2002-ben nyert érmet, akkor is ezüstöt, amikor Moszkvában ugyancsak az oroszoktól kapott ki a döntőben. Legutóbb dobogós helyezést világversenyen a 2005-ös, lipcsei vb-n harcolt ki, melyen harmadik lett.

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÜSSELDORF
NŐI KARD

DÖNTŐ

Oroszország–Magyarország 45:34

KORÁBBAN
A 16 KÖZÖTT
MAGYARORSZÁG–Fehéroroszország 45:40
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–Ukrajna 45:44
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–Franciaország 45:40
Olaszország–Oroszország 39:45

A NAP KORÁBBI TÖRTÉNÉSEIRŐL ITT OLVASHAT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik