Vívó Eb: kilenc tus előnyről vesztette el a finálét a magyar kardcsapat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.22. 16:57
null
Ezüstérmes lett a magyar csapat (Fotó: MTI)
A címvédő magyar férfi kardcsapat szombaton a düsseldorfi vívó Európa-bajnokság döntőjében a házigazda németek ellen lépett pástra, és ugyan a mérkőzés elején már 9 tus előnye is volt, a végén mégis kettővel, 45:43-ra Németország nyert, így megszerezte az aranyérmet.

Egészen kiválóan kezdett a magyar kardcsapat, Szatmári András simán, 5:1-re nyerte a nyitó asszót, majd jött a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és hasonló magabiztossággal intézte el a német színeket képviselő Szabó Mátyást, így 10:2-es magyar előnnyel adta át Gémesi Csanádnak a pástot.

Ő volt az első, aki egy kicsit „megbicsaklott”, bár ezt a mérkőzés vezetőjének is „köszönhette”, hiszen hamar beszedett két sárga lapot, ami után járt egy piros is, s ez automatikusan egy pontot jelentett Max Hartungnak, aki ezzel együtt sem tudott faragni a hátrányon, sőt, miután Gémesi végül 5:4-re nyert, 15:6-os magabiztos előnnyel zárta a magyar kardcsapat az első harmadot.

A középső hármast aztán megint a németek kezdték jobban, Szabó Mátyás pillanatok alatt elhúzott 3:0-ra Szatmári ellen, majd egy videós visszanézés után már 4:0-ra, amikor végül Szatmári is belekezdett a pontgyártásba, s nagyszerű ritmusváltással 4:4-re visszajött. Ekkor viszont ismét Szabó akciói jöttek, s villámgyorsan újabb négy ponttal 8:4-es előnybe került, de ekkor Szatmári egy karvágással lezárta az asszót, 20:14, ide.

Érkezett ismét Gémesi, aki megint begyűjtött egy sárgát a csörte elején, ám ennél is nagyobb gondot jelentett, hogy Benedikt Wagner szorgosan gyűjtötte a találatokat, s tovább faragta eggyel a különbséget, 25:20-nál jöhetett a döntő hatodik összecsapása.

Szilágyi Áron és Max Hartung küzdelme azonban nem a magyar várakozások szerint alakult, a német rendkívül koncentráltan vívott, s már 4:1-re, majd 6:2-re is vezetett, vagyis ismét teljesen nyílttá vált a mérkőzés. Az újabb Hartung-találattal 7:2, összesítésben pedig 27:27 állt az eredményjelzőn. A végére azonban Szilágyi összekapta magát és két találat előnyben adta át a pástot Gémesinek, 30:28-nál kezdődött a hetedik asszó.

A németeknél Szabó Mátyás fogadta és hárította Gémesi támadásait, pillanatok alatt egyenlített: 30:30-ra, a tomboló hazai közönség legnagyobb örömére. Szabót extázisba hajszolta a publikum, egymás után vitte be a találatokat, s állva hagyta Gémesit, aki csak 5:0-nál tudta bevinni az első tust. Mint később sajnos kiderült, az asszó során az egyetlent, Szabó ugyanis 7:1-re győzött, megfordítva a döntő állását: 35:31-nél jöhetett Szatmári András és Max Hartung.

Hartung pedig abszolút „elkapta” Szabó lendületét és két gyors találattal kezdett, persze Szatmári nem véletlenül világbajnok, fordítani tudott, viszont a németet ez nem törte meg és – ugyan egy vitatható bírói döntés után – megnyerte az asszót, így Szilágyi hat tus hátrányból kezdte Wagner ellen az utolsó csatát.

Bravúr kellett tehát Szilágyitól. Végig vezetett és hamar megfelezte a különbséget, sőt, egy pontra megközelítette ellenfelét, de közben Wagner apró találatokkal közeledett az Európa-bajnoki címet jelentő 45. találathoz. Szilágyi nem hagyta magát, és végül 43:43:-nál el is tüntette a hátrányt.

S hogy milyen az élet? Wagner bevitte a következő találatot, majd fegyverhibát jelzett a rendszer Szilágyinál, vezetékcsere szakította meg a páratlanul izgalmas finálét. A szerelés után aztán egy együttes találattal folytatódott a küzdelem, majd újabb vezetékhiba tus közben: Szilágyi vezetéke leesett. Újabb rövid szerelés, majd egy együttesnek tűnő találat, amelyet azonban visszanéztek videón, s végül a németeknek adták.

„Én úgy láttam, hogy a szurkolótábor átlendítette őket a holtponton. Hiába volt nekünk kilenctusos előnyünk is, újra erőre kaptak. Volt sanszunk a végjátékban, vissza tudtam hozni, szeretek is Wagnerrel vívni, de ahhoz, hogy 40:34-ről nyerjen az ember, kisebb fajta csoda kell, és ez most nem jött össze” – nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi Áron. BŐVEBB NYILATKOZAT ITT.

Ezzel a házigazdák 45:43-ra megnyerték a finálét, így ők az Európa-bajnokok, míg a címvédő magyar válogatott ezúttal az ezüstérmet szerezte meg. A bronzmeccsen Olaszország magabiztosan, 45:35-re legyőzte Romániát.

VÍVÓ EB, DÜSSELDORF
FÉRFI KARD, CSAPAT
DÖNTŐ

Németország–Magyarország 45:43

BRONZMECCS
Olaszország–Románia 45:35

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik