Vívó Eb: aranyérmes lett a férfi kardcsapat Újvidéken

KOVÁCS ERIKA (ÚJVIDÉK)KOVÁCS ERIKA (ÚJVIDÉK)
Vágólapra másolva!
2018.06.21. 19:51
null
Szilágyi Áront dobálják a társak az újvidéki finálé után (Fotó: MTI)
A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki vívó Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, mivel a fináléban 45:33-ra legyőzte az olasz együttest.

A magyar kardvívás a világ legjobbjai közé tartozik – ez így volt régen, és így van most is. Ezt az újvidéki Európa-bajnokság során egyébként végig tapasztalhattuk, még akkor is, amikor az aznapi programban nem is szerepelt ez a fegyvernem.

Mégis, sokszor érzi úgy az ember a vívók nemzetközi világában, hogy mi írjuk a történelemkönyvet – ez korántsem túlzás, hiszen van egy remek bírónk Kósa Miklós személyében (aki hála istennek az Eb záró napján a férfi kardcsapatok versenyében nem kapott szerepet a fináléban, merthogy ott a mieink érdekeltek voltak), a német válogatott szövetségi kapitányát Szabó Vilmosnak, a csapat befejező emberét Szabó Mátyásnak hívják, egy bizonyos Bujdosó Imre is ott van velük-mellettük állandóan, és akkor még csak most jutottunk el a férfiválogatottunkig, amely ezúttal talán még nagyobb teherrel a vállán kezdte meg a csütörtöki napot, mint a korábbi világversenyek bármely csatáját...

Nem véletlenül: hosszú idő után történt meg a magyar vívókkal az, ami sajnos Újvidéken igen, vagyis hogy az egyéni küzdelmek során egyetlen érmet sem szereztek, és az öt fegyvernem csapata sem került a dobogó közelébe.

„Majd a férfi kardozók! Kik, ha ők nem?"

Na, igen, de mint tudjuk, ilyenkor a legnehezebb bizonyítani!

Ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen, ám hogy nehezebb, az igaz – kivéve talán akkor, ha a férfi kardcsapatról van szó. Elődeink nyomdokain járnak a jelenkori legjobbjaink is, s hogy ez igaz, azt csütörtökön láthattuk is az újvidéki pástokon!

Végigtarolták Európát, mert bár a negyeddöntőben Ukrajna nem jelenthetett gondot, az elődöntőben szembejövő románok bizony alaposan megnehezítették a mieink dolgát. Csakhogy végre-végre három jól vívó magyar volt a páston.

Akárcsak a fináléban az olaszok ellen – az olaszok ellen, akik az elmúlt években inkább vertek minket, semmint kikaptak tőlünk.

Csakhogy folytatódott a magyar henger (a lelátón meg ott ültek a fentebb emlegetett magyarok, és mind a mieinknek szurkoltak), de ezt inkább már mesélje el Szilágyi Áron: „Ezt mondogattam az Európa-bajnokság előtt! Tudtuk, ha mindhárman jól vívunk, bárkit képesek vagyunk megverni. És ezen a napon végre ez történt! Gémesi Csanád remekül vívott, Szatmári András az Szatmári András, megmutatta, hogy nem véletlenül nyert tavaly világbajnoki aranyérmet, nekem pedig ma minden bejött! Tessék? Igen, ezzel az Európa-bajnoki arannyal léptem egyet a teljes éremgyűjtemény felé, onnan már csak két cím hiányzik, de egyelőre még nem akarok ezzel foglalkozni, ez majd a jövő zenéje lesz. Most örülni akarok ennek az aranyéremnek!"

Ez egyébként az első csapat Európa-bajnoki címe a magyar férfi kardvívásnak, vagyis a csütörtöki szenzációs vívással sporttörténelmet írtak a fiúk – jöhet a folytatás!

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK
FÉRFI KARD, CSAPATVERSENY
Negyeddöntő:
Magyarország–Ukrajna 45:25
Elődöntő: Magyarország–Románia 45:37
Olaszország–Németország 45:44
A 3. helyért: Németország–Románia 45:43
Döntő: Magyarország–Olaszország 45:33
Európa-bajnok: MAGYARORSZÁG (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás)
2. Olaszország (Enrico Berre, Luca Curatoli, Aldo Montano, Luigi Samele)
3. Németország (Max Hartung, Richard Hübers, Szabó Mátyás, Benedikt Wagner)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik