Vívás: magyar tagja is van az Eb versenyigazgatóságának

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.06.18. 14:04
null
Szetey András "civilben" a Magyar Vívószövetség kommunikációs igazgatója (Fotó: mob.hu)
Magyar tagja is van a düsseldorfi vívó Európa-bajnokság lebonyolításáért felelős háromfős versenyigazgatóságnak, az úgynevezett directoire technique-nek (DT): Szetey András egy német és egy finn szakemberrel együtt felel az olimpiai kvalifikációs verseny gördülékeny megrendezéséért.

A Magyar Vívószövetség (MVSZ) kommunikációs igazgatójaként is tevékenykedő, korábbi magyar bajnok, Európa Kupa- és Universiade-győztes kardozó – a kilencvenes évek végén a Nemzeti Sport újságírója – az MTI érdeklődésére elmondta, hogy sportolói pályafutása befejezése után a kilencvenes években versenybíró volt otthon és külföldön, világbajnokságokon, olimpián, ami a mostani munkája előszobájának tekinthető.

„Nekem tíz év kimaradt a sportágból, amikor újságíróként olyan munkám volt, amely napi lekötöttséggel járt, nem tudtam benne maradni a sok utazással és egész napos elfoglaltsággal járó vívásban. Amikor az az újságírói munkám véget ért, legnagyobb örömömre visszakerültem a víváshoz” – mondta.

„Azok a magyarok, akik odahaza szervezték akkoriban a nemzetközi versenyeket, egy alkalommal nem értek rá, és akkor engem kértek meg, hogy ugorjak be és csináljam újra – elevenítette fel, hogyan került bele ismét a versenyek lebonyolításába. – Jól sikerülhetett a beugrás, mert a magyar vezetőség és a nemzetközi versenyek szervezői is felfigyeltek rám, tulajdonképpen így kezdődött vagy inkább folytatódott ez a történet.”

Szetey András hangsúlyozta, hogy a DT-ben a magyar szövetség támogatása nélkül nem vállalhatna szerepet.

„Ahhoz ugyanis, hogy valaki bekerüljön egy ilyen nemzetközi testületbe, a szövetség ajánlása kell. Csampa Zsoltnak és az elnökségnek nagyon köszönöm, hogy egy ilyen kettős feladatot is engedélyezett, ami nem szokás, hiszen én kommunikációs igazgatóként dolgozom a hazai szövetségnél. Megígértem az elnöknek, hogy a DT-ben vállalt szerepem nem fog a kommunikációs igazgatói munka rovására menni, hétfőn is már fenn volt a tudósítás és az interjú is a honlapunkon, miközben itt még ment a verseny. Ez volt, úgymond, a feltétele annak, hogy segítsen a szövetség” – mondta.

A DT az Eb-ken három-, a vb-ken és olimpiákon hatfős. Szetey András az év fő versenyén, a júliusi, budapesti, ugyancsak olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is benne lesz a versenyigazgatóságban, sőt, a két viadal között az Universiadén is.

„Nagy felelősséggel jár ez a munka. Meg lehet tanulni persze, nyilván a számokkal, a pástokkal, a vívással, a nagyon pontos szabályismerettel rendelkezni kell, tudni kell kalkulálni, de nem ez a nehézség benne. A nehézség az, amikor adódik valami váratlan probléma, és azt hirtelen meg kell oldani. Vagy amikor olyan szoros időrend van, mint hétfőn, hogy hat órakor kezdődik az élő televíziós közvetítés, és nem fordulhat elő, hogy csúszás legyen. Ez benne a szépség és egyben a nehézség.”

Szetey negyedik éve végzi ezt a feladatát, előtte legalább húsz évig ilyen szintű eseményeken nem volt magyar DT-tag. Ahhoz, hogy a munka zökkenőmentes legyen, vagy a felmerülő problémákra gyors és jó válaszokat adjanak, szerinte hasznos a vívómúlt.

„A váratlan eseményekre a jó döntéseket csak akkor tudja meghozni az ember, ha beleéli magát a vívók helyzetébe. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha valaha vívtál” – szögezte le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik