Vívás: előtérben az elmélet és a különedzés a járvány idején

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.04.18. 19:53
Legalább másfél hónappal az újrakezdés előtt szeretné elkezdeni a komoly edzésmunkát a versenyzőivel Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőr-válogatott vezetőedzője.

„Nem elsősorban testben, inkább fejben nehéz feldolgozni ezt az időszakot. Egy hosszú és nehéz kvalifikációs sorozat legvégén tartottunk, egyetlen verseny maradt hátra – erre készültünk testben és lélekben, most ez tolódik el hónapokkal...” – utalt arra a magyar szövetség honlapján, hogy a koronavírus-járvány miatt az egyéves kvalifikációs időszak utolsó versenyeit elhalasztották, majd a nemzetközi szövetség úgy döntött, hogy az eredetileg június közepéig tartó idény hátralévő részét törli.„Nem elsősorban testben, inkább fejben nehéz feldolgozni ezt az időszakot. Egy hosszú és nehéz kvalifikációs sorozat legvégén tartottunk, egyetlen verseny maradt hátra – erre készültünk testben és lélekben, most ez tolódik el hónapokkal...” – utalt arra a magyar szövetség honlapján, hogy a koronavírus-járvány miatt az egyéves kvalifikációs időszak utolsó versenyeit elhalasztották, majd a nemzetközi szövetség úgy döntött, hogy az eredetileg június közepéig tartó idény hátralévő részét törli.

„Természetesen fizikai edzéseket az erre szakosodott edzők útmutatásai alapján mindenki végez, skype-on elemzünk riválisokat, igyekszünk az étkezésre is figyelni a megváltozott életkörülmények között. Ugyanakkor a vívás társas sport, nagyon hiányzik már a közös munka” – folytatta a tavaly világbajnok Siklósi Gergely mestere.

Szerinte szeptember előtt rangos versenyt nem fognak rendezni, így a komoly felkészülési munka valamikor a nyár folyamán kezdődhetne.

A kardozó Pusztai Liza eredetileg a héten tért volna haza Salt Lake Cityből, a junior világbajnokságról, miközben pontosan tudta volna már, hogy ott lesz-e a tokiói olimpián – emlékeztetett rá a hunfencing.hu. Ehhez képest a vb-t elhalasztották, akárcsak a nyári játékokat, ő pedig a Margitszigeten fut és emellett kondizik.

„Igazából eleinte fel sem fogtam, mi történik körülöttem. Megvontam a vállam, majd lesz valahogy, gondoltam, és tettem a dolgom. Aztán ahogy telt-múlt az idő, és jöttek a hírek a betegség egyre súlyosabb terjedéséről és következményeiről, döbbentem rá arra, hogy a sport körül és ezáltal körülöttem is alapvetően minden megváltozik – mesélte az egyéniben 2017-ben Eb-bronzérmes, csapatban tavaly Eb-második vívó, aki májusban lesz 19 éves. – Mára már ott tartok, hogy elfogadta az eszem és a szívem, hogy talán jobb is így nekem, még egy év tapasztalatot szerzek.”

Dancsházy-Nagy Tamáshoz hasonlóan Kósa Miklós, a legmagasabban rangsorolt magyar versenybíró is jelenleg elméleti síkon fejleszti magát.

„Külföldi kollégáim közül többen is igen aktívak a közösségi oldalakon, mindennapos a kapcsolatfelvétel, beszélgetünk, tervezzük a jövőt, érdekes hallgatni, hogy melyik országban miként élik meg ezeket a nehéz napokat. Eközben magyar kollégáimmal igyekszünk formában maradni, rendszeresen kiválasztunk a netről egy-egy problémás meccset, és délutánonként közösen ezt elemezzük” – idézte a vívószövetség honlapja a Vasas kardmestereként is tevékenykedő szakembert.

„A tanítványaimra pedig nagyon büszke vagyok, kivétel nélkül mindenki nagyon keményen dolgozik, és készül otthon a valamikori jövő feladataira…” – fogalmazott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik