Vívás: babát vár, nem indul a budapesti vébén Szász-Kovács Emese

Vágólapra másolva!
2019.02.28. 14:10
null
Szász-Kovács Emese babát vár, az idei budapesti világbajnokságot így biztosan kihagyja (Fotó: Földi Imre)
Gyermeket vár, ezért biztosan nem indul az idei budapesti világbajnokságon, de a jövő évi tokiói ötkarikás játékokon újra versenyezni szeretne a riói olimpia egyéni párbajtőrversenyének győztese, Szász-Kovács Emese.

 

A Vasas SC 36 éves klasszisa ezekben a percekben tart klubjával és a Magyar Vívószövetséggel közös sajtótájékoztatót, amelyen a közeljövőre vonatkozó terveit ismerteti.

Bár napokig titokzatosság övezte, az esemény helyszínére érkezve azonnal nyilvánvalóvá vált a média munkatársai előtt Szász-Kovács Emese, a Vasas SC és a Magyar Vívószövetség közös sajtótájékoztatójának fő napirendi pontja: Rio olimpiai bajnokának sugárzó arca és szokatlanul bő ruházata egyaránt árulkodó volt: örömhírrel várja a klasszis párbajtőröző a sajtó képviselőit.

„A mesterem, Kulcsár Győző szeptemberi halálát követően – amely után időre volt szükségem – kicsit eltűntem. Októberben leültem a vívószövetség és a Vasas vezetőivel, vázoltam az elképzeléseimet, ezúton is köszönöm, hogy mindenben támogattak, támogatnak. Az volt a tervem, hogy edzőtársammal, Peterdi Andrással folytatom a szakmai munkát, de a közös edzések elkezdéséhez kicsit tovább kell várni. A sors az egyik kezével elvesz, a másikkal ad: decemberben kiderült, hogy augusztusra kisbabát várunk a férjemmel” – adta hírül csütörtökön a Vasas SC pasaréti Sportcentrumában Szász-Kovács Emese.

Az olimpiai bajnok a júliusi budapesti világbajnokságot így biztosan kihagyja, a folytatásra vonatkozóan azonban határozottan fogalmazta meg elképzeléseit: „Az a tény, hogy babát várok, nem jelenti a pályafutásom végét. Sok jó példa van előttem. Bár a kvalifikációs sorozat egy meghatározó szakaszából kimaradok, de ha a tehetséges, fiatal csapatunk csodát tesz, és lőtávolban marad a csapatkvalifikáció, szívesen rendelkezésre állok később, ha szükség lesz reám. Úgy érzem, ennyi még bőven van bennem.”

Szász-Kovács Emese a Nemzeti Sport érdeklődésére megerősítette: reális esélyt lát arra, hogy célba vegye a tokiói olimpiát.

„Elég messze van még az olimpia, majd egy év múlva rendezik a játékokat a gyermekünk születése után, ami elegendő idő lehet a felkészülésre. Nagyon bízom a fiatal válogatottban, de ha nem sikerülne csapatban kijutni Tokióba, egyéniben – ahol a világranglistáról egész biztosan nem tudok részvételi jogot szerezni – lesz még egy pótkvalifikációs lehetőség.”

A Vasas párbajtőrözője elárulta: nagyon jól érzi magát és a napokban újrakezdett gyógytornával igyekszik felkészíteni szervezetét az előtte álló hónapokra, a folytatásban pedig lakásuk babaszobájának berendezésével foglalatoskodik majd.

A sajtóeseményen Csampa Zsolt, a Vívószövetség elnöke megjegyezte, a sportolók életében sokáig mindent a győzelmek és a versenyek határoznak meg, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy van egy másik, civil oldaluk is.

„Amikor Emese felhívott a hírrel, örültem és szívből gratuláltam neki. Ahogyan korábban nem volt kérdés, hogy a vívószövetség vezetése maximálisan támogatja a riói egyéni felkészülését, úgy az sem kérdéses: Szász-Kovács Emesére a folytatásban is szükség van. Bízom abban, hogy a tehetséges fiatalokból álló párbajtőrcsapatnak a felkészülés során hasznos tanácsokkal tud segíteni, a válogatottban pedig van egy olyan mezszáma, amely nincs visszavonultatva” – mondta Csampa Zsolt.

Ferjancsik Domonkos, a Vasas vívószakosztályának elnöke elmondta, Szász-Kovács Emesével a tokiói játékokig van megállapodása a klubnak, amely nem változik: a 2020-as olimpiáig tartó időszakban a Vasas-családhoz tartozó teljes értékű tagnak, és versenyzőjüknek tekintik a vívóklasszist. A sportvezető – kedves gesztusként – az egyesület logójával ellátott aprócska bodyval ajándékozta meg a párbajtőrözőt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik