Vívás: A lakás örül neki, hogy itthon vagyok – Rédli András

PIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLAPIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2020.03.19. 11:26
Ha átlagos hétköznapokat élnénk, férfi párbajtőr-válogatottunk elszántan készülne Buenos Airesben a tokiói kvótáról döntő világkupaversenyre, és arról írnánk, hogy a rivális oroszokat meg kell előznünk, miként azért is izgulnunk kell, hogy Dél-Korea ne jusson a négy közé és Egyiptom ne legyen a legjobb 16-ban.  



De nem élünk átlagos hétköznapokat.
Párbajtőrözőink a Magyar Vívószövetség március 12-i felhívásának eleget téve két hétig házi elkülönítésben vannak, miután versenyeztek a hónap eleji budapesti Grand Prix-viadalon, amelyen találkozhattak a koronavírussal leginkább fertőzött országokból érkező vívókkal.


De nem élünk átlagos hétköznapokat.
Párbajtőrözőink a Magyar Vívószövetség március 12-i felhívásának eleget téve két hétig házi elkülönítésben vannak, miután versenyeztek a hónap eleji budapesti Grand Prix-viadalon, amelyen találkozhattak a koronavírussal leginkább fertőzött országokból érkező vívókkal.

Jól vagyunk és betartjuk a szabályokat – kezdte a legfontosabbakkal a Bp. Honvéd egyéni világbajnoka, Siklósi Gergely. – Érdemi munkát nem lehet a lakásban végezni, teniszlabdát ugyan szurkálhatunk, de az édeskevés, és a lábmunka is inkább a szabadban végezhető hatékonyan. De az esetemben egyelőre mozgás nem jöhet szóba, kedden kivették az egyik bölcsességfogamat.”

Siklósi hozzátette: a kisebb műtétre azért volt szükség, mert a hazai GP után elvégzett orvosi vizsgálatok alapján kiderült, fogproblémája hatással lehet a térdfájdalmára, ami hónapok óta kínozza, s ami az utóbbi időben már a teljesítményére is hatással volt.

Bevallom, örülök a pihenőnek, mert ha hétvégén vívni kellett volna Buenos Airesben, nem biztos, hogy pozitív mérleggel zárok. Bízom benne, hogy három hét múlva már nem egészségügyi problémám” – fűzte hozzá Siklósi.

Siklósi Gergelynek jól jött a szünet, kihúzatta a gondot okozó bölcsességfogát (Fotó: Földi Imre)
Siklósi Gergelynek jól jött a szünet, kihúzatta a gondot okozó bölcsességfogát (Fotó: Földi Imre)

A klub- és csapattárs Rédli András elárulta, feszültségoldásként nagytakarítással ütötte el a „karantén” első napjait.

A lakás csillog-villog, és egyetlen ruha sincs már a szennyestartóban, ami nem is tudom, mikor fordult elő legutóbb. A lakás örül neki, hogy itthon vagyok!– avatott be a megváltozott mindennapokba Rédli. – Egyéni edzéstervet is kértem, hogy ne hanyagoljam el teljesen a fizikumomat: egylábas guggolásokat, plankgyakorlatokat, felüléseket és fekvőtámaszokat is végzek a lakásban.”

Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó megjegyezte, hivatásos katonaként is várja, hogy leteljen a házi elkülönítés.

Amint letelik a két hét, azonnal jelentkezni fogok valamilyen műveletbe, ha szabadon mozoghatnék, már jelentkeztem volna határvédelmi munkára” – tette hozzá Rédli.

S hogy miként vélekedik a párbajtőr-válogatott két oszlopa a megszakított olimpiai kvalifikációt és a tokiói játékok sorsát illetően?

UTAK TOKIÓBA
Többféle kimenetele is lehet a vívók olimpiai kvalifikációjának. A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) egyfelől a kvalifikációs időszak meghosszabbítását kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB), miután 30 napra felfüggesztette a versenyek rendezését. Amennyiben a járványügyi helyzetre tekintettel mégis úgy döntenek, lezárják a kvótaszerző időszakot, és maradnak az eredeti szabályok: férfi párbajtőrben a magyar csapat utazhat Tokióba az orosz ellenében. Ha az eredeti elképzelés szerint a legrosszabb versenyeredményt kiveszik a sorból, a jelenlegi három pontos előnyünk ugyan eltűnik az oroszokkal szemben, pontegyenlőség esetén azonban az dönt, kinek van több jó helyezése. Márpedig a mieink világkupa-aranyérme és Eb-bronza többet ér, mint az oroszok Eb-aranya.

Arra számítunk, hogy eltörlik a Buenos Aires-i világkupaversenyt, és a jelenlegi állásnál meghúzzák a vonalat a kvalifikációs rangsorban – ebben az esetben kint vagyunk az olimpián – fogalmazta meg várakozásait Siklósi. – Ami a játékokat illeti, szerintem két opció lehetséges: vagy elmarad vagy megtartják idén. Egy vagy két évvel nem fogják eltolni, mert akkor új kvalifikációt kellene kiírni.”

A párbajtőrcsapat nagy matematikusának számító Rédli Andrásnak minden lehetséges helyzetre vannak gondosan kiszámított variációi – már ami a sportot illeti.

Ezúttal nem az a legfontosabb, ki hogyan edz és milyen versenyre készül, vagy lesz-e olimpia, az a lényeges, hogy összefogással, egymás segítésével és türelemmel túl legyünk a járványveszélyen. Nagyon nehéz lenne felkészülni egy májusra kiírt kvalifikációs versenyre úgy, hogy fogalmunk sincs, mikor, hol, milyen körülmények között lehet edzeni. Az észszerű döntés az lenne, ha lezárnák a kvalifikációt. Persze könnyen mondom én ezt a kvótás helyről, ha orosz állampolgár lennék, biztos rágnám a kefét, hogy egy pont híján nem jutunk ki az olimpiára. De hangsúlyozom, nem ezek a gondolatok határozzák meg most a mindennapjaimat, hanem az, hogyan alakul az ország és a világ sorsa.”

Olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrözőnk nagy Fradi-szurkoló hírében áll, most azon azonban kedvenc labdarúgócsapata is kényszerpihenőn van, így maximum ismétléseket nézhet a tévében, míg otthon kell lennie. Illetve, fentivideónkban elárulta, hogy alternatívaként milyen bajnokikat követ, s milyen mérkőzésekre fogad.

Rédli András kitakarította a lakást, Fradi-meccs híján török bajnokikat néz a tévében (Fotó: Földi Imre)
Rédli András kitakarította a lakást, Fradi-meccs híján török bajnokikat néz a tévében (Fotó: Földi Imre)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik