Vitorlázó vb: Gyapjasék és Berecz az aranycsoportban

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2018.08.04. 21:34
null
Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor a nemzetek sorrendjében a 12. helyen áll (Fotó: SailingPhotoAarhus.dk)
Két osztályban lezárultak a selejtezők az aarhusi vitorlázó-világbajnokságon, amelyen már olimpiai kvótákat osztanak – Berecz Zsombor (finn) és a Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor testvérpár (470) is az aranycsoportban folytatja.

 

Mögöttük egy ponton belül két hajó, előttük három pontra egy, s a nemzetek sorrendjében (minden nemzetből egy páros kvalifikál) a 12. helyről kezdik az utolsó négy futamot úgy, hogy nyertek futamot, szombaton pedig behúztak egy harmadik helyet. Ennél jobb kezdést aligha várt bárki is a még mindig juniorkorú Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor kettőstől az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelyen egyébként az első kilenc nemzet szerez indulási jogot a 2020-as játékokra.

„Eddig minden a tervek szerint halad, az első három napon teljesítettük a célkitűzésünket – mondta Gyapjas Balázs. – Az kicsit felbosszantott ugyan, hogy az utolsó futamon hibáztunk – szélsőségesen próbáltunk vitorlázni, és a kockáztatás nem jött be… –, de a maradék öt futamon azt hoztuk, amit szerettük volna. Nagyon szoros a verseny, de a nemzetek versenyében jól állunk, így nyomás nélkül várjuk, hogy mi történik majd az arany csoportban, ez pedig mindenképp előny. A szél nem könnyíti meg a dolgunkat, az első és a harmadik napon teljesen kiszámíthatatlanul a part felől fújt, úgyhogy nagyon előre kellett gondolkodni, hogy az ember ne hibázzon. De nekünk ez nem újdonság, a Balatonon is ez van.”

A női Laser Radial osztályban Érdi Mária jelenleg is kvótás helyen áll, az összetettben a 13. helyen áll, a nemzetek sorrendjében pedig 10., de ebben az osztályban 18 kvóta talál gazdára, úgyhogy neki az eddigiek alapján talán kevésbé kell izgulnia.

„Annak örülök a legjobban, hogy nekem még nincs nagyon rossz futamom, annak ellenére, hogy nagyon forgolódik a szél – mondta Érdi Mária. – A sebességem jó, a rajtjaim is jók, de még nagyon az elején vagyunk a világbajnokságnak, nem is gondolkodom a végeredményen, mert nem érdemes. Akkor kezd majd érdekessé válni a küzdelem, amikor az arany és az ezüst csoportban folytatjuk. Ami a verseny nehézségét illeti, az egy tízes skálán például szombaton nyolcas volt – ezúttal azok voltak a nyerők, akik rosszul rajtoltak, emiatt ki kellett fordulniuk, mert így kerültek a jó oldalra. Én is követtem el hibákat, az első futamban például harmincadiknak fordultam az első bójánál, de végül nyolcadikként sikerült célba érnem – ezek azok a momentumok, amelyek versenyben és lendületben tartanak.”

A finn osztályban rutinos olimpikonunk, Berecz Zsombor is egyre inkább belelendül (ugye, ő a kézsérülése után csak nemrég tért vissza), 10. és 5. helyet ért el a szombati két futamban, ezzel összetettben a 17. helyről várja a folytatást. A nemzetek sorrendjében a 13. helyen áll, ebben az osztályban is kilenc helyet osztanak ki a dán városban. A mezőny nagyon szoros, Zsombor előtt 8 ponton belül tartózkodik hét hajó.

ÖSSZEVONT VB, AARHUS
A MAGYAROK EREDMÉNYEI
Laser (4 futam után):
…43. Vadnai Benjamin, …103. Vadnai Jonatán. Laser
Radial (4): …13. Érdi Mária.
Finn (6): …17. Berecz Zsombor, …67. Haidekker Elemér.
470 Férfiak (6): …15. Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor, …63. Litkey Botond, Rácz Levente

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik