Vitorlázás: Nekem sikerült is bizonyítanom – Berecz Zsombor

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2020.09.07. 07:58
null
Berecz Zsombor trükkös körülmények között szerezte meg a finn osztály Európa-bajnoki címét (Fotó: Robert Deaves)
Hatalmas hullámok és forgolódó szél – a Procelero SE magyar versenyzője, Berecz Zsombor trükkös körülmények között szerezte meg a finn osztály Európa-bajnoki címét.

 

Azt olvastam, hatvanévesnek érzi magát az ön mögött álló hét után, pedig csak harmincnégy. Ennyire kemény volt?
– Nagyon! Nem is emlékszem, volt-e valaha ennyire trükkös és nehéz versenyem pályafutásom során – mondta Berecz Zsombor a Nemzeti Sportnak. – Viszonylag közel voltunk a parthoz, és folyamatosan változott, forgolódott a szél, ráadásul hatalmasak voltak a hullámok. Mindenkinek akadtak jó és rossz napjai, de én folyamatosan ott tudtam lenni az élmezőnyben, ez a kiegyensúlyozottság hozta meg a sikert. Nagyon boldog vagyok, szavakba sem tudom önteni, hogy mennyire.

AZ ARANY TÖRTÉNETE

Berecz Zsombor gyakorlatilag folyamatosan a top tízben vitorlázott a finn hajóosztály gdyniai Európa-bajnokságán, ennek köszönhetően szerezte meg a 2018-as világbajnoki arany után a kontinensbajnoki címet is (közben tavaly megnyerte az olimpiai tesztversenyt).

Miután a nemzetközi osztályszövetség törölte az októberre tervezett világbajnokságot, az Eb maradt a finnesek egyetlen nagy nemzetközi versenye az idén. Berecz 27 ország 70 vitorlázója közül bizonyult a legjobbnak. A magyar vitorlázó (aki az első adandó alkalommal kvalifikálta magát a tokiói olimpiára) sokáig a brit Giles Scott-tal és a spanyol Alejandro Muscattal állt harcban az aranyéremért, amelyet végül annak köszönhetett, hogy ő bírta jobban idegekkel a hajrát. Mi ez, ha nem jó előjel az olimpia előtt?

Melyik volt a legnehezebb nap?
– Nem tudnék egyet kiválasztani. Kettő olyan is volt, amikor nagyon jó helyen álltam, de jött egy szélforduló, amire nem számítottam, emiatt elvesztettem tíz hajót, és mindössze egy köröm maradt újraépítkezni. Úgyhogy folyamatosan koncentrálni kellett, és nagyon nagy csatákat megvívni.

Nem zökkentette ki, hogy nem sikerült futamot nyernie?
– Abszolút nem, de még a kedvemet sem vette el. A vitorlázás igazságos sport, van tíz futamunk arra, hogy bizonyítsuk, ki a legjobb, és nekem sikerült is bizonyítanom.

Első magyarként a finn osztályban, ami újabb mérföldkő a pályafutásában. Nem is érezte a világjárvány miatti kihagyást?
– Ugye, tavasszal utolsóként jöttünk haza Spanyolországból, kint is ragadt az összes felszerelésünk, úgyhogy amikor július elsejével visszamehettünk, vissza is mentünk. Másfél hónapos edzőtábort tartottunk, napról napra egyre jobbá váltunk, és versenyzésre éhesen, felkészülten érkeztünk meg az Európa-bajnokságra, amit az is mutat, hogy a csapatunkból én nyertem, a többi edzőpartnerem meg harmadik, negyedik, nyolcadik helyet szerzett. Pillanatnyilag nekünk van a legerősebb csapatunk, és nem is szeretnénk, ha ez megváltozna az olimpiáig.

Az utolsó előtti napon állt az élre. Gondolom, hogy hozzászokott már a téthez, de elárulja, mi volt a taktika a gdyniai záró napon?
– Az volt a terv, hogy a lehető legjobban szerepeljek az első futamban, aztán elkezdünk számolgatni, és megnézzük, hogy kire kell leginkább figyelni az utolsó futamon. A nyolcadik hellyel azonban már megnyertem az Európa-bajnokságot, úgyhogy az utolsó futamon nem is kellett volna rajthoz állnom. Azért kimentem a vízre, de próbáltam senkit sem zavarni, és egyszerűen csak élvezni a vitorlázást.

Kik várták a célban?
– Először az edzőm és a versenyzőtársaim gratuláltak, még kint, a vízen, azután meg persze a család és a barátok, akik folyamatosan mellettem állnak, és támogatják a vitorlázásomat. Köszönettel tartozom nekik, csakúgy, mint csapatomnak, a Procelero SE-nek és a támogatóimnak.

Mit jelent önnek ez az Európa-bajnoki cím? Hová kerül a kupa?
– Ebben az osztályban bármilyen világversenyt megnyerni hatalmas megtiszteltetés. Az Európa-bajnoki serlegre is 1956 óta vésik fel a neveket, és elképesztő volt látni, hogy a vitorlázás legendái közé került fel az én nevem is. Ez a győzelem finnesként majdnem ugyanolyan nagy szó, mint világbajnokságot nyerni.

Hogyan tovább?
– Két és fél, három hét szabadságot adtunk magunknak a csapattársaimmal, azután Lanzarotéra utazunk, és ott készülünk januárig.

Az olimpiára?
– Igen. Mi úgy készülünk, hogy megrendezik. És a gyűjteményemből már csak az olimpiai arany hiányzik...

VITORLÁZÁS
FINN EURÓPA-BAJNOKSÁG, GDYNIA

Európa-bajnok: Berecz Zsombor (Magyarország) 53 helyezési pont, 2. Giles Scott (Nagy-Britannia) 61, 3. Joan Cardona Méndez (Spanyolország) 61, ...31. Németh Domonkos (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik