Világjátékok: sporttörténelmi magyar arany íjászatban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.28. 22:34
null
Kakas István (Fotó: Vörös Nándor)
Egy arany- és egy ezüstérmet szereztek a magyarok a 10. világjátékok 8. versenynapján. Előbb a terepíjász Kakas István lett világjátékok-győztes, majd ju-jitsuban Szűcs Kristóf állhatott fel a dobogó második fokára Wroclawban. A magyar férfi strandkézilabda-válogatott kikapott az elődöntőben, így szombaton a bronzéremért játszhat.

 

Kakas István megcsinálta a lehetetlent! A magyar íjász a csupaszíj kategóriában a csütörtöki bravúrgyőzelmei után pénteken előbb megnyerte az elődöntőt a spanyol David García Fernández ellen, majd a döntőben legyőzte az amerikai John Demmert.

A finálé kiélezett küzdelmet hozott. Az új szabályoknak köszönhetően a nézők számára is teljesen érthetővé vált a sportág. Óriáskivetítőn lehetett nézni az eredmény alakulását, és azt, hogy Kakasnak kötélből vannak az idegei.

A legutóbbi világjátékokon 5. helyen végző Kakas István részéről már az is sporttörténelmi tett volt, hogy bejutott a négyes döntőbe. A Wroclawban induló csupaszíjászok közül mindössze hárman nem lőttek soha a korábbi nagy nemzetközi versenyeken négyes döntőben. A trióból az egyik a magyar induló volt, aki végül leiskolázta a mezőnyt.

„Ez számomra a felfoghatatlan kategória. Szoros küzdelmek alakultak ki, én gyakorlatilag minden lövés előtt »reseteltem« magam. Mindig csak az adott lövésre koncentráltam. Fantasztikus érzés, hogy én szerezhettem meg Magyarország ötödik aranyérmét, és már az olaszok is köszönnek…” – jegyezte meg viccelődve az újdonsült világjátékok-győztes, utalva arra, hogy ebben a mezőnyben ő volt az a versenyző, akinek sikerére a legkevésbé lehetett számítani, és olykor még a köszönésére sem figyeltek oda a vetélytársak.

„Ez a magyar terepíjászat legnagyobb sikere. Kiböjtöltük. Hosszú évek teltek el azzal, hogy mi voltunk az egyik olyan sportág Magyarországon, amely azért nem kapott nagyobb figyelmet és támogatást, mert nincs eredményünk. Úgy gondolom, Kakas István bebizonyította, hogy magyar íjász is képes kimagasló eredmények elérésére” – nyilatkozta lapunknak Vánky Sebastian, a Magyar Íjászszövetség elnöke.

Szűcs Kristóf (Fotó: Vörös Nándor)
Szűcs Kristóf (Fotó: Vörös Nándor)

 

A magyar küldöttség újabb érmét Szűcs Kristóf szerezte pénteken. A Los Angelesben élő sportember a ju-jitsusoknál, a férfi 94 kilogrammos súlycsoportban lett ezüstérmes.

A földharc kategóriában induló Szűcs első csoportmeccsén az egyesült arab emírségekbeli Faiszal al-Ketbi ellen nyert, majd nem jelentett számára akadályt Mohszen Hamid Agcsaj (Irán) sem, az elődöntőt pedig a belga Florent Minguet ellen vívta, és szintén magabiztos győzelmet aratott. A fináléban aztán ugyanazzal az al-Ketbivel találta szembe magát, akit az első csoportmeccsén már legyőzött egyszer a nap folyamán. A fináléban Szűcs végül vitatott körülmények között 2–0-ra kikapott, és ezüstérmesként zárt.

A magyar strandkézilabda-válogatott két meccsen lépett pályára pénteken. Az uruguayiak elleni negyeddöntőben sima 2:0-s győzelmet arattak a magyarok, aztán a brazilok következtek. Gulyás István csapata ezúttal nem bírt a dél-amerikaiakkal (2:0-ra a brazilok nyertek) és kikapott, így szombaton a bronzéremért játszik Katar legjobbjaival.

Magyarország 5 arany-, 4 ezüst-, és 4 bronzérmet szerzett eddig a 10. világjátékokon.

Akcióban a brazilok ellen (Fotó: Vörös Nándor)
Akcióban a brazilok ellen (Fotó: Vörös Nándor)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik