Van remény – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.03.13. 00:12

A koronavírus-járvány miatt mindössze száz meghívott volt jelen Olümpiában az olimpiai láng csütörtöki meggyújtásán. A protokolláris eseményen a NOB elnöke, Thomas Bach kiemelte, a tokiói megnyitóig 19 hét van hátra, s a betegség ellenére a testület elkötelezett a rendezéssel kapcsolatban, mondván, „az olimpiai játékok mindig erős és masszív demonstrációja volt az emberiség globális egységének”.

Ez jól hangzik, ráadásul a játékok július 24-i megnyitójáig több mint négy hónap van hátra. Ám az olimpiai selejtező bevezetése óta a négyévenkénti sportesemény szerves része a kvalifikációs folyamat, amelyre azért van szükség, hogy a sportágak száma mellett a résztvevők létszámát is limitálják. Nagyon leegyszerűsítve: míg régen a rajtra megérkezett az adott sportág adott versenyszámának versenyzője, manapság már zömmel minden indulói helyért előzetesen meg kell küzdeni.

Egy sportolónak nem július 24-én kezdődik a tokiói olimpia, hanem az első kvalifikációs versennyel vette kezdetét. Többek között az egyik hagyományosan sikeres magyar sportág, az öttusa minősítő viadalainak megrendezése (is) veszélybe került, a hölgyek szövetségi kapitánya, Kállai Ákos csütörtöki számunkban nyilatkozta, nem fűz hozzá sok reményt, hogy a mieink tavasszal ranglistapontokat adó világkupaversenyen szerepelnek. Az olimpián nemenként harminchat öttusázó indulhat. Ha kiesnek a világkupa-viadalok, mi dönt a sorrendről?

Sorra maradnak el sportesemények, mégis azt mondom, amit az olimpiai mozgalom vezetői is vélhetően vallanak: aki most időt nyer, életet nyer. Kockázatos magatartás nem tudomást venni a járvány súlyosságáról, de lehet, hogy nem vagyunk még a határon, s ha igazak a betegség – mondjuk így – epicentrumából, Vuhanból érkező hírek, akkor a koronavírus-járvány alig több mint két hónap után lecsengőben van arrafelé.

Ezt figyelembe véve van remény, hogy a világ többi részén is stabilizálódik a helyzet, tehát marad némi idő a minősítő versenyek megrendezésére is. Ám ha tolódik a járvány lecsengésének ideje, veszélybe kerülhet az emberiség globális egységének mindig erős és masszív demonstrációja...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik