Torna-vb: Biles előbb fenékre ült, majd történelmet írt

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2018.11.01. 16:21
null
A Dohában vesekő okozta fájdalmakkal versenyző Biles magához képest nem nyújtott jó teljesítményt – ám így is történelmet írt (Fotó: AFP)
Bár messze elmaradt a selejtezőben nyújtott teljesítményétől, így is megnyerte a történelmi sikert jelentő összetett világbajnoki címet az amerikai Simone Biles a dohai torna-vb-n. Biles az első tornásznő, aki négyszer győzött a világbajnokság összetett versenyében. Kovács Zsófia 51.765 ponttal a 20. helyen zárta élete első egyéni összetett vb-döntőjét.

Simone Biles fenékre ült a Bilesból. Előfordulhat ez, mert élesben csak másodszor hajtotta végre a női mezőny legnehezebb, 6.40-es nehézségi pontszámú ugrását, de azért mégiscsak meglepő, mivel a selejtezőben összetettben négy pontot vert a „legközelebbi” riválisra. A különbség az első Simone Biles és a második, összetett világbajnoki címvédő Morgan Hurd között nagyobb volt, mint a második Hurd és a huszonnegyedik, magát a fináléba utolsóként kvalifikáló versenyző között.

No, szóval egy jó napján ennyivel van Biles a vetélytársak előtt. Meg annyival, hogy a legrosszabb 2018-as összetett eredménye jobb, mint bárki másnak a legjobbja.

Így tehát az, hogy Biles fenékre ült a Bilesból, még nem jelentett semmit, legfeljebb azt, hogy kisebb előnnyel nyeri meg az összetett vb-döntőt, meg azt, hogy nem ő, hanem a címvédő Morgan Hurd vezetett az első rotáció után. Biles ráadásul kiváló felemáskorlát-gyakorlattal „vezette le a dühét” ezt követően, és a viadal felénél élre állt.

Aztán leesett a gerendáról. Aztán megingott. Na, ilyet a remek versenyzőnek számító Biles végképp nem szokott csinálni. Az előző több mint ötven, világbajnokságon vagy olimpián bemutatott gyakorlatából egyik sem volt ennyire csúnyán rontott.

Ettől még mindig ő maradt az élen, mert a többiek is rontogattak, a sokkal magasabb anyagerősség pedig az első helyen tartotta. Igaz, a belga Nina Derwael egy tizeden belül volt, és tulajdonképpen még az Angelina Melnyikova, Morgan Hurd, Murakami Mai trió is kihasználhatott volna egy újabb rontást.

Derwael 55.699 ponttal állt vezető helyre, egy ezreddel megelőzve Melnyikovát a talajgyakorlat után, de jött még a szeren egyaránt nagyon erős Murakami, Hurd, és a talajon messze a világ legjobbjának számító Biles. Murakami lehagyta Derwaelt, Hurd pedig a japán és a belga tornásznő közé jött be. Utolsóként következett Simone Biles, akinek egy 13.300 fölötti pontszám is elég lett volna. Első ugrássorából kilépett, ám fantasztikus akrobatikus elemei így is meghozták neki a várt összetett diadalt.

Nem volt a legszebb győzelem – Biles gyakorlatilag anyagerősségből, idénye legrosszabb összetett pontszámával lett bajnok –, de ugyanolyan értékes, mint az előző három. Ő a tornatörténelem első női versenyzője, aki négy egyéni összetett világbajnoki címet tudott nyerni. Ahogy a Deadspin tornaszakírója, Dvora Meyers írta: Simone Biles annyira jó, hogy még saját magát sem tudja megverni.

Kovács Zsófia élete első összetett vb-döntőjében vehetett részt és végül a 20. helyen zárt. A dunaújvárosi tornásznő ugrásban 13.600, felemás korláton 13.133, gerendán 12.966, talajon 12.066 pontot kapott a bíróktól, eredménye minimálisan elmaradt az 52 pont fölötti selejtezős teljesítménytől. Kovács volt az utolsó magyar versenyző a 2018-as világbajnokságon, a szerenkénti döntőkben már nem lépnek szerhez tornászaink pénteken és szombaton.

Draskóczy Imre, a női válogatott szövetségi kapitánya értékelőjében kiemelte, hogy Kovács Zsófia felkészülését sérülés nehezítette, így ahhoz képest jól teljesített a magyar versenyző.

„Zsófi egy sérülésből tért vissza az ősz elején, itt a vb-n is volt egy kisebb lábfájása. Jól versenyzett, a talajgyakorlatát leszámítva minden szeren jól teljesített, bízom benne, hogy egy szép kezdetnek az elején vagyunk. Minden dicséret megilleti őt és edzőjét, Trenka Jánost” – összegzett a szövetségi kapitány.

TORNA-VB
DOHA, KATAR
Nők. Egyéni összetett. 1. Simone Biles (Egyesült Államok)
57.491, 2. Murakami Mai (Japán) 55.798, 3. Morgan Hurd (Egyesült Államok) 55.732, 4. Nina Derwael (Belgium) 55.699, 5. Angelina Melnyikova (Oroszország) 55.698, 6. Mélanie de Jesus dos Santos (Franciaország) 55.599, ...20. Kovács Zsófia (Magyarország) 51.765

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik