Torna: új kapitány, Berki edzője irányítja a férfiválogatottat

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.01.16. 16:46
Új szövetségi kapitány a férfiválogatott élén: Berki Krisztián edzője, Kovács István irányításával mozdulhat el a mélypontról a szakág.

Kovács István és Berki Krisztián neve összeforrt az elmúlt húsz évben – a lólengés olimpiai bajnoka és mestere számtalan kiváló eredményt hoztak együtt a magyar tornasportnak, mostantól viszont egy régi-új szerepkörében is bizonyíthat az tréner, hiszen Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke felkérte őt arra, hogy szövetségi kapitányként irányítsa a férfiválogatottat.

„Nagy csalódás volt mindannyiunk számára, hogy a férfiak közül senki sem szerzett olimpiai kvótát eddig, arra már csak a tavaszi Európa-bajnokságon van esély. Sajnos sok sérülés is hátráltatta a felkészülést, és emiatt kicsit meg is bomlott a csapategység, a Magyar Tornaszövetség vezetői pedig úgy érezték, alkalmas vagyok a feladatra – kezdte Kovács István, aki számára nem ismeretlen a szövetségi kapitányi poszt, hiszen éveken keresztül dolgozott ilyen minőségben is, ám 2017 óta már újra „csak” Berki Krisztián felkészülését irányítja. – Valóban van már tapasztalatom ezen a téren is, a felkérés pedig úgy szólt, hogy dolgozzak ki egy rendszert, amely átlátható, amely meghozhatja a felemelkedést. Tekintve, hogy Krisztián a vállműtéte után ismét a rehabilitáció időszakát éli, és így sajnos nincs annyi dolgom, igent mondtam Magyar Zoltánnak.”

Ha már az olimpiai bajnok szóba került, természetesen adódott a kérdés, hol tart most Berki Krisztián – mint ismert, a magyar kiválóság válla az októberi világbajnokság előtt néhány nappal ismét megsérült, így a vb után Berki újra műtőasztalra feküdt.

„Ugyanaz történik, mint az előző műtét után: Krisztián gyógytornára jár, de már megkezdtük az erősítést is – mondta el az edző. – Látnunk kell, hogyan haladunk, meg kell várnunk, hogyan reagál Krisztián válla a terhelésre, ezért nem döntöttünk még a jövőt illetően. Krisztián nagyon szeretné, ha egy versenyen búcsúzhatna el egy hozzá méltó eredményemmel, nekem pedig kötelességem mellé állni, és támogatni ebben a döntésében.”

Már ez utóbbit sem lesz könnyű elérni, hiszen Berki vállát többször műtötték, többször küzdötte fel magát a mélyből, és tényleg megjósolhatatlan, hogy mit hoz a jövő, de talán a szövetségi kapitányi feladatok még nehezebbek – nagyobb eséllyel bukhat el az ember, mint hogy hamarjában jó eredményeket produkáljon.

„Kétségtelen tény, hogy nem könnyű a feladat – ismerte el Kovács István. – Több felnőtt tornászunk nem lesz hirtelen, viszont vannak tehetséges fiataljaink, én pedig egy olyan rendszert szeretnék megalkotni, amelyben jól érzik magukat a kerettagok, amelybe presztízskérdést jelent bekerülni. Ha sikerül felépítenem ezt a szisztematikus munkára épülő rendszert, már elértem a célomat.”

Jelenleg 12 tornászból áll a keret – ebben benne van a remélhetőleg minél hamarabb felépülő három sérült, vagyis Babos Ádám, Kardos Botond, és persze Berki Krisztián.

„Az elképzeléseimnek megfelelő rendszerben kialakított munkát mielőbb el szeretném indítani, a párizsi olimpiai felkészülést meg kell kezdeni jelentette ki Kovács István, aki azt is elárulta, hogy a családja az első pillanatban nem feltétlenül örült a megkeresésnek: – A feleségem is tornász volt, és persze észlelte azt is, hogy kicsit idegesebb, vibrálóbb voltam az elmúlt hónapokban a kevesebb munka miatt, így aztán mégiscsak egyetértett a döntésemmel.”

Kovács István szövetségi kapitány közvetlen segítője Szűcs Róbert, a győriek edzője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik