Torna: Simone Biles írt egy tweetet, 4 nap után megbukott az elnök

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.17. 00:09
null
Simone Biles egy kritikus hangvételű tweettel napok alatt padlóra küldte az amerikai tornaszövetség ügyvezető elnökét (Fotó: AFP)
Benyújtotta lemondását az Egyesült Államok Tornaszövetségének (USA Gymnastics) ügyvezető elnöke, Mary Bono – csupán négy nappal azután, hogy megkapta kinevezését. Az ok egy megkérdőjelezhető tweet Bono részéről, egy másik tweet a sportág legnagyobb sztárja, Simone Biles részéről, és ennyi elég is volt, hogy a USA Gymnastics újabb PR-katasztrófát mutasson be.

Az Egyesült Államok Tornaszövetsége a riói olimpia óta olyan, mint egy megrendítő ütést kapott bokszoló: az egyik pofontól a másikig tántorog. A lavina az Indianapolis Star oknyomozó riportsorozatával kezdődött, mely fényt derített arra, hogy Larry Nassar, az amerikai válogatott és a Michigan State University sportorvosa nők százait (köztük tornászok sorát) molesztálta szexuálisan. Nassar egy hatalmas publicitást kapott tárgyaláson gyakorlatilag életfogytiglani börtönbüntetést kapott (egy ügyben 60, egy másikban 40–175 év közötti letöltendő börtönre ítélték), de a kipattant botrányból a USA Gymnastics azóta sem tud talpra állni.

SÖTÉT ÜGYNEK HOSSZÚ AZ ÁRNYÉKA

A szövetség áldozatok sorával áll perben, szponzorai nagy részét elveszítette az ügy következtében – mivel a USA Gymnastics nyakig ül Nassar-ügyben (a vádak szerint nem vették komolyan a bejelentéseket, nem teremtettek biztonságos körülményeket a versenyzőknek, illetve megpróbálták elhallgattatni az orvost jelentő tornászokat), a támogatók többsége „kifordult az ajtón”. Kiszállt a USA Gymnastics mögül a Procter & Gamble, a Hershey's, az Under Armour és az AT&T. A szervezet új, a sportolók biztonságát védő rendelkezéseket léptetett életbe. A szövetség munkáját kongresszusi vizsgálóbizottság világítja át.

2017 márciusában le kellett mondania Steve Penny elnöknek, akinek az utódja novemberben Kerry Perry lett. Perry sem húzta sokáig, miután hangzatos kommünikéket adott ugyan ki, de képtelen volt kezelni a szövetségben kiteljesedő krízist. A legnagyobb ballépés a folyamatos kommunikációs katasztrófákat elkövető USA Gymnastics részéről az volt, amikor női szövetségi kapitányt keresett.

A 2016-ban, a riói olimpia sikersorozata után visszavonuló Károlyi Márta utódjául kinevezett Valeri Liukin tavaly februárban lemondott, miután elviselhetetlenül stresszesnek nevezte a USA Gymnastics körül kialakult helyzetet. Liukin utódja Mary Lee Tracy lett, aki csak napokig töltötte be a tisztséget, miután kiderült, hogy 2016-ban támogatta Larry Nassart a zaklatási ügy kirobbanása után, majd a szövetség tudta nélkül felvette a kapcsolatot Nassar egyik áldozatával, az olimpiai bajnok Aly Raismannel is, aki élesen kritizálta őt. A botrányba nemcsak Mary Lee Tracy, hanem Kerry Perry is belebukott.

Perry utódjául ügyvezető elnökként múlt hét pénteken Mary Bonót nevezték ki. A volt tornász és republikánus kongresszusi képviselő Bono akár még jó választásnak is bizonyulhatott volna, ha a szövetség leellenőrzi közösségimédia-tevékenységét. Nem tette, és ez egyből újabb botrányt okozott.

EGY TWEET, MÉG EGY, ÉS MÁR MEG IS BUKOTT AZ ELNÖK

Mary Bono ugyanis egy (már törölt) tweetjében bemutatta, ahogy éppen átszínezi a Nike-logót golfcipőjén, tiltakozásul az ellen, hogy a sportszergyártó az igencsak megosztó tevékenységű Colin Kaepernicket támogatta kampányában. Ezzel csak három „apró” probléma volt, bár tény, hogy Bono a szólásszabadsághoz fűződő jogát gyakorolta tiltakozásával.

1. A jelenkor legnagyobb női tornásza, Simone Biles – maga is Larry Nassar áldozata – a Nike szponzoráltja. Ő az egyik legbefolyásosabb és legnépszerűbb női sportoló az Egyesült Államokban.

2. A USA Gymnastics elvesztette sportszergyártóként az Under Armourt, és jelenleg nincs hivatalos szállítója. Régi-új szponzorként a Nike-t szerette volna megnyerni. Bono tweetje finoman fogalmazva sem segítette volna elő a tárgyalásokat.

3. A Nassar-ügy egyik kulcskérdése, hogy a versenyzőket hosszú éveken keresztül nem hallgatta meg (sőt, egyes esetekben elhallgattatta) a szövetség – a Kaepernick-ellenes tweetet pedig nehezen lehetett volna úgy értelmezni, hogy Bono épp a sportolók szabad véleménynyilvánításáért száll síkra. Közszereplőként, kongresszusi képviselőként is „rendben volt” a tweet – ám pont az amerikai tornaszövetség megbízott elnökeként vállalhatatlannak bizonyult.



 

Simone Biles, miután meglátta az új tornaelnök tweetjét, maga is posztolt közösségi oldalára:

„Leesett az állam. Semmi gond, nem mintha esetleg egy ennél okosabb USA Gymnastics elnök, vagy szponzor, vagy bármi ilyesmi kellene nekünk most” – írta egy meglehetősen vitriolos üzenetben, amit természetesen azonnal felkapott a média. Mary Bono hamar össztűz alá került, elnézést kért, ám napokig sem bírta a nyomást, és kedden lemondott. Nem jöhetett jól ki az ügyből.


„Nagy sajnálattal tudatom, hogy a mai nappal benyújtottam lemondásomat megbízott elnöki posztomról. Azt követően tettem meg ezt a lépést, hogy rengeteg támadás ért, és ezek – védelem nélkül – a szervezet számára is támadási felületet jelentettek volna”közölte Bono.

Az amerikai női válogatott – soraiban a visszatérő Simone Bilesszal – minden bizonnyal az idei, október 25-én kezdődő világbajnokságot is uralni fogja. A szövetség azonban képtelen kivergődni a krízisből – és ha nem tud rendet tenni, az is felvetődhet, hogy felügyelő szerve megvonja országos sportszövetségi jogköreit. A versenyeken minden rendben – azon kívül viszont teljes a káosz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik