Torna: olimpiai bajnok vádol olimpiai bajnokot – 15 évesen erőszakolta meg

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.10.18. 06:45
null
A nemi erőszakkal vádolt Vitalij Scserbo 1991-ben (Fotó: AFP)
A sportvilágot sem kerüli el a Harvey Weinstein filmproducerrel kapcsolatos szexuális zaklatási ügyek után elindult #MeToo kampány. Alyssa Milano színésznő kezdeményezésére a közösségi médiában a #MeToo (#EngemIs) hashtaggel teszik közzé történetüket azok, akiket szexuális abúzus ért. Az egyik történetet az olimpiai bajnok tornásznő Tatjana Gucu osztotta meg – azzal vádolja olimpiai bajnok volt csapattársát, Vitalij Scserbót, hogy 15 évesen megerőszakolta egy stuttgarti versenyen.

A Független Államok Közössége zászlaja alatt a barcelonai olimpián két olimpiát nyerő Tatjana Gucu egykori csapattársát, a játékokon hat aranyérmet nyerő Vitalij Scserbót vádolta meg nemi erőszakkal. Mind Gucu, mind Scserbo a tornaélet kiemelkedő egyéniségei, az ukrán tornásznő rendkívüli nehézségű gyakorlatairól lett ismert, a fehérorosz tornász pedig minden idők egyik legjobbjának számít. Scserbo az 1992-es olimpia legeredményesebb sportolója volt. Jelenleg mindketten az Egyesült Államokban élnek.

A nemi erőszakra Gucu elmondása szerint 1991-ben került sor, a stuttgarti DTB-kupán. Ekkor Gucu 15, Scserbo 19 éves volt. Gucu előbb csak posztolta a #MeToo hashtaget, majd leírta történetét, amelyet 1991 óta tartott magában.

Tatjana Gucu 1992-ben (Fotó: AFP)
Tatjana Gucu 1992-ben (Fotó: AFP)

„27 év után bátor vagyok, és kiállok.

Tatjana Toropova, köszönöm neked, hogy nem álltál ki mellettem, amikor a legjobban szükségem lett volna rá, holott a csapattársam voltál a szovjet válogatottban. Nem álltál ki értem, nem álltál ki a nők jogaiért egy ilyen rettenetes tett után. A nem mindig nemet jelent. Mindent hallottál, de sosem próbáltál megvédeni.

Rusztam Saripov, köszönöm, hogy jó haverja voltál a barátodnak, és nem védtél meg egy 15 éves kislányt.

Attól az embertől, aki megerőszakolt a németországi Stuttgartban, 1991-ben, a DTB-kupán.

Vitalij Scserbótól.

Szörnyeteg, aki elérte, hogy éveken át a rettegés börtönébe zárjam magam.

Tudom, hogy megpróbálod megvédeni magad. De a részletek, amikkel szolgálhatok, erősebbek a szavaidnál. Erősebb vagyok, mint valaha (...) Túléltelek, és mindenkit támogatni fogok, aki retteg attól, hogy előálljon a történetével. Megpróbálom minden erőmet összeszedni, hogy másokon segítsek” – írta Gucu.

Vitalij Scserbo nem reagált a vádra. A történetben említett Rusztam Saripov szintén olimpiai bajnok, Tatjana Toropova szovjet válogatott kerettag volt. Egyelőre egyikük sem reagált az elhangzottakra.

 

Tatiana Gutsu

This is me being brave after 27 years. Tatyana Toropova who I thought was my friend and a team mate in the National team of USSR thank you for not being brave for me when I need it you the most to...



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik