Torna: Nagyon nehéz helyzetben vagyunk – Magyar Zoltán

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.08.07. 09:41
null
Magyar Zoltán szerint fontos, hogy reményt, motivációt adjanak a fiataloknak (Fotó: Nemzeti Sport)
Magyar Zoltán, a nemzet sportolója úgy véli, a jelenlegi helyzetben a motiváció fenntartása a legfontosabb, ahhoz viszont versenyek és célok kellenek.

– Hogy itthon – persze betartva az összes járványügyi előírást – a válogatott sportolóknak viszonylag hamar kinyitottak a tornatermek, köztudott. Ám a helyzet továbbra is bizonytalan, annak ellenére, hogy ebben a sportágban még ott lebeg a versenyzők szeme előtt, hogy decemberben Bakiban Európa-bajnokságot rendeznek.
– Ma az gondolkozik logikusan, az beszél igazat, aki úgy fogalmaz, hogy minden a járványhelyzettől függ – mondta Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke, a lólengés 1976-os és 1980-as olimpiai bajnoka. – Nem tehetjük meg, hogy nem készülünk, de azt is kijelenthetjük, hogy nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A gyerekeket motiválni kell, a hogyan kérdése a legnagyobb probléma a világ sportjában, mert ahhoz, hogy lendületben tartsd a sportolókat, a fiatalokat, célok kellenek, ha pedig nincsenek versenyek, célokat is nehéz kitűzni...

A BAJNOK MELLETT
Berki Krisztián egy nagy(obb) versenyen szeretne elbúcsúzni a közönségtől, ám hogy megadatik-e neki, leginkább a többször műtött bal vállától függ. Mindenesetre az egyik legnagyobb szurkolója – ennek kapcsán is – a hazai szövetség elnöke.
„Krisztián pályafutása tele volt nehézségekkel, mégis csúcsra ért. Persze, nem ilyen búcsút érdemel, és még azt sem tudjuk, képes lesz-e versenyen elköszönni – mondta Magyar Zoltán. – A döntést ő hozza meg, de az biztos: bárhogy is határoz, teljes mellszélességgel mellette fogok állni, ahogyan eddig is.”

– Ráadásul a mai fiatalokat rengeteg inger éri, könnyű őket eltéríteni az útról.
– Bizony nehéz őket a sportnak megtartani – fiatalok, életerősek, számolatlanul érik őket az impulzusok, amelyekre rögtön felfigyelnek, reagálnak, ugranak. Márpedig sportolni csak úgy lehet igazán jól, eredményesen és hatékonyan, ha az ember a figyelme legnagyobb részét a sportra összpontosítja.

– Egyértelmű, hogy ez már másik generáció, sok minden változott azóta, amikor ön ült a világ tetején tornászként. Most viszont teljesen megváltozott minden. Hogyan éli meg?
– Nem jól. A torna az egyik legnehezebb sportág, ezt azért rögzítsük, mert itt állandóan jelen van a félelem, a fájdalom, a fáradtság, ha valaki nem összpontosít, nem teszi oda magát teljesen, később lehet, hogy az életéért kell küzdenie. Ebben a sportágban nagy a szigor, itt minden pluszdekának, felesleges mozdulatnak, figyelemkihagyásnak következménye lehet – mondjuk ki: nehéz betartatni a fegyelmet a termekben, pedig szükséges.

– Ebben a megváltozott helyzetben még nehezebb lehet.
– Az is. A Nemzetközi Tornaszövetségben már etikai bizottság is alakult, mert tényleg minden megváltozott: felszínre törtek a problémák, botrány van Svájcban, Hollandiában, az olimpiai bajnok brit Max Whitlock menesztette az edzőjét, világosan látszik az is, hogy a szakemberek egyre kevésbé tudják motiválni a gyerekeket, a fiatalokat.

VÉGRE VERSENY!
A koronavírus-járvány utáni (alatti...?) első nemzetközi versenyt Magyarország, közelebbről Szombathely rendezheti meg, mégpedig október 1. és 4. között: a viadalt sohasem látott érdeklődés övezi, ami persze ebben a helyzetben nem csoda.
„Már huszonhét ország jelentkezett a versenyre, ez rekord – nyilatkozta Magyar Zoltán. – Mi is, és a versenyzők is alig várják már a szombathelyi viadalt. Hogy zárt kapuk mögött rendezzük-e meg, még nem tudjuk, a legfontosabb, hogy betartsunk minden szabályt, és biztonságosan bonyolítsuk le a versenyt.”
A vk-viadal korábban több magyar sportoló sikerét hozta: nyert már Szombathelyen Berki Krisztián, Vecsernyés Dávid, Böczögő Dorina, Kovács Zsófia és Makra Noémi is.

– Itthon jobb a helyzet?
– Nem mondom, hogy nincsenek motivációs problémák, de mégiscsak jobban állunk. Próbálunk reményt adni a fiataloknak azzal, hogy megrendezzük a magyar bajnokságot, kiírtuk a válogatóversenyeket, Szombathelyen megtartjuk a Challenge-világkupa-viadalt, s hogy még nem mondták le a szervezők a baki Európa-bajnokságot. Ha ezek elmaradnának, nagy bajban lennénk. Ráadásul ilyen helyzetben a versenyzők arról is könnyebben hoznak döntést, hogy befejezik a pályafutásukat... Hosszú éveken keresztül neveljük a sportolókat annak reményében, hogy odaérjenek a csúcsra, most ez a folyamat meg is szakadhat.

– Járványhelyzet ide, leállás, versenyhiány oda, nem nagyon látni, ki fogja tartani az ernyőt a magyar tornasport fölött Berki Krisztián után...
– Ebben a kérdésben sem kerülhetjük meg a járványt! Sok tehetségünk volt és van: az elmúlt években is fel tudtunk mutatni eredményeket, igaz, jobbára az Európa-bajnokságokon. Hazahoztuk Jordanov Zoltánt, aki olimpiai és világbajnoki érmeseket nevelt Angliában és Svájcban, a kezébe adtuk az utánpótlást, hiszen ő az, akinek jó szeme van a tehetségek kiválasztásához, aki képes megmondani, mikortól és ki foglalkozzon az adott tornásszal. E tekintetben tehát jó kezekben van a sportág, de a felnőttek között is: Draskóczy Imre jól dolgozik a női válogatottal, a férfiak irányításával pedig Berki Krisztián edzőjét, Kovács Istvánt bíztuk meg. Csak a felépített rendszerünk – amelynek az volt a lényege, hogy szélesítsük a bázist, hiszen a nagyobb létszámból nagyobb eséllyel halászunk ki tehetségeket – meginogni látszik. Az elmúlt években két-háromszorosára nőtt a tornasportot választók száma, a járvány miatti lemorzsolódással azonban visszatértünk oda, ahol hét éve voltunk – ráadásul azt sem tudjuk, hogyan folytathatjuk, vagy éppen kezdhetjük el újra az egészet az ősszel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik