Torna: jövőre már robotpontozó is bíráskodhat a vb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.21. 18:48
A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) hivatalos közleményben jelentette be, hogy a hosszú tesztidőszakot követően 2019-ben már „élesben” is beveti a japán Fujitsu cég fejlesztette robotpontozókat a minél igazságosabb bíráskodás érdekében.

Forradalmi változás jön a tornasportba, már ha minden úgy működik, ahogy a sportág nemzetközi irányító szervezete, a FIG elképzeli: a 2019-es világbajnokságon már robotpontozók segíthetik a bírók munkáját. A FIG évek óta fejleszti a Fujitsuval együttműködésben a mesterséges intelligencián és az elemek háromdimenziós modellezésén alapuló pontozórendszert. A 2017-es és 2018-as világbajnokságon adatgyűjtést és technikai tesztelést végeztek, 2019-re pedig már éles bevetések jönnek.

A rendszer 3D-s lézerszenzorok segítségével készít elemzést a szeren látottakról, kiértékeli az elemeket, ezzel segítve a pontozók munkáját. A tervek szerint nemcsak versenyeken használnák az új rendszert, hanem az egyben a pontozóknak e-tananyag lenne, a technológia bevezetésével pedig a nemzeti szövetségeknek is lenne egy elemzésre alkalmas eszközük. A televíziós közvetítéseken szintén nyomot hagyna a Fujitsu rendszere: a műugráshoz hasonlóan a jövőben itt is láthatnák a nézők a versenyzők által bemutatott elemek modelljét, azok értékét és elfogadhatóságát.

Ezentúl nem csak emberi szem figyeli a gyakorlatokat (Fotó: AFP)
Ezentúl nem csak emberi szem figyeli a gyakorlatokat (Fotó: AFP)

A FIG 2019-ben egy világkupa-versenyen használja először az új technológiát, és az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is szerepet kap a rendszer a németországi Stuttgartban. A nemzetközi szövetség 2020-tól minél több pontozói területet akar automatizálni, 2024-ig javasolja a rendszer bevezetését a vezető tornászhatalmaknál és 2028-ig a tagszervezetek többségében. Elképzelhető, hogy a szertornán kívül a jövőben más szakágakra is kidolgozzák a technológiát – bár minden pontozói feladatot nem tudnak átvenni a „robotbírók”, melyek először kiegészítő feladatot kapnak.

„A tervek szerint a pontozást segítő rendszert alkalmazzuk a 2019-es torna-világbajnokságon. Emellett más versenyeken is bevetjük, ahogy a FIG és a Fujitsu elkezdi terjeszteni a technológiát. Mindkét fél folyamatosan dolgozik a továbbfejlesztésen, hogy 2020-tól automatizálni lehessen a bírói pontozást”írja közleményében a FIG.

Így lát egy gyakorlatot a robotpontozó (Fotó: FIG)
Így lát egy gyakorlatot a robotpontozó (Fotó: FIG)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik