Ebben az évben a hagyományos beregszászi félmaratont Kovács „Koko” István, a segélyszervezet jótékonysági nagykövete vezeti majd, aki harmadszor vág neki a versenynek, hogy ezzel is a meghirdetett gyűjtésre és a nehéz helyzetben élő kárpátaljaiakkal való szolidaritásra irányítsa rá a figyelmet – hangzott el a műsorban.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs vezetője elmondta: a megmérettetésre eddig több mint 300 gyerek jelentkezett a környező iskolákból. A különböző távokon meghirdetett verseny résztvevői mindannyian a 1353-as adományvonal hívószámát fogják magukon viselni.

„Ezzel kicsit Magyarországra szeretnénk üzenni, hiszen itt vannak azok a telefonok, amelyekről hívható ez az adományvonal, viszont a segítség Kárpátaljára kerül” – tette hozzá.

Az adományvonal hívásonként vagy SMS-enként 250 forintos támogatást jelent. Gáncs Kristóf felidézte, hogy a segélyszervezet az 1990-es évek közepe óta van jelen a térségben. Mint mondta, az elmúlt években felértékelődött a munkájuk, mivel egyre nehezebb körülmények között élnek az emberek. Elértéktelenedett a fizetésük, a nyugdíjuk, felmentek az árak – sorolta a problémákat Gáncs Kristóf. Mint mondta, ezért nagyon sokan fordulnak hozzájuk segítségért, akár tüzelő, akár élelmiszer-adományért.

A kommunikációs vezető ismertetése szerint az adománygyűjtés a hónap végéig tart és a segélyszervezet honlapján keresztül is lehet támogatni a nehéz helyzetű embereket. Hozzátette: ha valakinek futni van kedve, még megteheti: Beregszásztól nem messze indul majd a félmaraton szombaton reggel, a versenyre a nevezés ingyenes.