A csütörtökön kezdődött főtáblás küzdelmekre négy magyar maradt versenyben Budaörsön. Közülük Gonda Daniella három játszmában kikapott svéd ellenfelétől, a záró szettben a térdét kellett röviden ápolni. Madarász Réka horvát, Szőke Mónika cseh ellenfelet múlt felül két szettben, míg a nyolcadik helyen kiemelt Sárosi Laura három játszmában kerekedett svájci riválisa fölé.

A riói olimpikon Sárosi az MTI kérdésére elmondta: kizökkentette a ritmusból, hogy a második játszmában rövid ideig az eredményjelző meghibásodása, a záró szettben pedig ellenfele ápolása miatt állt a játék. Célkitűzésként a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki, ugyanakkor leszögezte, egyelőre csak a péntek délelőtti találkozójára koncentrál.

Az olimpiai kvalifikációt illetően úgy fogalmazott, jónak értékeli a helyzetét.

„Jelenleg kijutást érő pozícióban állok, úgy érzem, hogy ha tudom az eddig nyújtott teljesítményt tartani, akkor mindenképpen meglesz" – mondta, hozzátéve: mielőbb szeretné bebiztosítani a tokiói ötkarikás szereplést.

Hiányzott sérülés miatt Krausz Gergely és Kőrösi Ágnes, mindketten alanyi jogon szerepeltek volna a főtáblán. Krausz az MTI érdeklődésére kifejtette: izomhúzódás miatt kellett visszalépnie a viadaltól. Várhatóan egy-másfél hét múlva végezhet újra teljes értékű edzésmunkát, és három hét múlva versenyezhet ismét.

„Bízom benne, hogy a felépülésem után fogok tudni még pontokat szerezni. Az én kezemben van a kijutás, nem kell arra figyelnem, hogy mások mit játszanak” – hangsúlyozta.

Csorba József, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: mivel jelen állás szerint Krausz és Sárosi is kvótaszerző pozícióban áll a világranglistán, így mindkettőjüknek jó esélye van a tokiói szereplésre.

Pénteken a nyolcaddöntőket és a negyeddöntőket rendezik, míg szombaton az elődöntőkre és a finálékra kerül sor. A legjobb 16 között Madarászra az előző két év bajnoka, a török Neslihan Yigit, Szőkére az indonéz Silvi Wulandari, míg Sárosi Laurára a svéd Ashwathi Pillai vár.

MAGYAR NYÍLT TOLLASLABDA-BAJNOKSÁG, BUDAÖRS
Nők, 1. forduló (a 16 közé jutásért), a magyarok eredményei

Madarász Réka–Maja Pavlinic (horvát) 2:0 (11, 13)
Rebecca Kuhl (svéd)–Gonda Daniella 2:1 (20, –18, 19)
Szőke Mónika–Sabina Milová (cseh) 2:0 (16, 15)
Sárosi Laura (8.)–Jenjira Stadelmann (svájci) 2:1 (17, –19, 12)