Tokió 2020: Ukrajna szerzett kvótát Budapesten

Vágólapra másolva!
2019.06.28. 19:23
null
Díjugrató csapatversenyt rendeztek Budapesten (Fotó: AFP)
A papírformának megfelelően az ukrán négyes nyerte a Nemzeti Lovardában rendezett pénteki olimpiai kvalifikációs díjugrató csapatversenyt és ezzel együtt a tokiói indulási jogot. A magyarok harmadikként zártak.

 

SZÉP LETT VOLNA MAGYARKÉNT...
Szentirmai Ferenc, az olimpiai kvalifikációt szerző Ukrajna lovasa:
Rettentő boldog vagyok, hiszen ukrán színekben már második alkalommal jutok ki az olimpiára. Szép lett volna magyarként, de nekem az a siker is rendkívüli érzéseket ad. Németországban élek, ott készülünk együtt ukrán csapatként. Ez a társaság rendkívül összetartó, ez is a lehet a sikerünk egyik kulcsa.”

Az Andre Schroder, Ulrich Kirchhoff, Rene Tebbel és a magyar születésű Szentirmai Ferenc alkotta kvartett már az első kör után magabiztosan vezetett 14 hibapontjával a 23 hibapontos csehek és a 29-cel álló magyarok előtt. A hazai négyesből ifj. Kövy András szerepelt a legjobban – Heureka 22 nyergében – a maga hat hibapontjával, három társa, ifj. Szabó Gábor, Horváth Balázs és Hugyecz Mariann viszont legalább tíz hibaponttal zárt, így a hátrány jelentős volt az ukránokkal szemben. A hatcsapatos mezőnyben még Bulgária tartotta magát versenyben 34 hibaponttal, a görögök kiestek, míg a litvánok a második fordulóban már nem szerepeltek.

NAGYON NEHÉZ PÁLYA VOLT
Hugyecz Mariann, a harmadik helyezett magyar válogatott tagja
„Nagyon nehéz pálya volt, magas és technikás akadályokkal, amit bizonyít az is, hogy rengeteg hiba volt a pályán. Nem volt egy speciális vonal, ahol hibáztak az emberek, majdnem minden akadály megfogta a versenyzőket. Az az érdekesség, hogy a négy évvel ezelőtti minősítőn a négy lovunkból három, Bölcsész, Zordon és Chacco Boy is ott volt, ezek a lovak négy éve folyamatosan mennek Nemzetek Kupáján, Világkupákon, világbajnokságon, Európa-bajnokságon, s bizony már nem tartoznak a fiatalok közé. Ettől függetlenül mindent megtettek azért, hogy jól szerepelhessünk.”

A folytatásban – talán a nagy hőség hatására – rosszabbul szerepelt valamennyi csapat, a sorrend azonban nem változott. Az ukránok magabiztosan őrizték meg kvótát érő első helyüket elsősorban Szentirmai remek szereplésének köszönhetően, aki az egész mezőnyben egyedüliként zárt mindkétszer tíz hibapont alatt. Az ukránok végül 50 hibaponttal végeztek az élen, nyolccal megelőzve a cseheket, 14-gyel a magyarokat és 15-tel a bolgárokat. A második körben egyik magyar sem tudott 20 hibapont alatt zárni. A 160 centis akadályokból álló pálya nehézségéről mindent elárul, hogy egyetlen hibátlan menetet sem láthatott a közönség.

A mostani eredmény magyar szempontból azt jelenti, hogy díjugratásban már csak egyéni kvótában lehet bízni. A 15 egyéni indulási jogból négyet a Pánamerikai Játékokon osztanak ki, a további 11 kvóta a 2020. február 17-i világranglista alapján talál gazdára, ebből kettőt biztosan a magyar érdekeltségű régió kap. Magyar lovas legutóbb az 1996-os, atlantai olimpián szerepelt, akkor a lovastusa egyéni és csapatversenyében összesen öt magyar indult.

A négynapos viadalon szombaton a csütörtökihez hasonló Nagydíj-minősítő, míg vasárnap a Nagydíj lesz a főverseny.

Szabó Tünde: hátteret teremteni
Szabó Tünde, sportért felelős államtitkára is kilátogatott a Nemzeti Lovardában megrendezett olimpiai kvalifikációs díjugrató versenyre, amelyen díjat is átadott. A sportpolitikus kiemelte a lovassportnak mindenképpen kormány segítségre van szüksége a fejlődéshez, az előrelépéshez.

Az idén több olimpiai kvalifikációs világeseménynek ad otthont Magyarország, a sorozat egyik állomása a Nemzeti Lovardában megrendezett díjugrató csapatverseny volt, amelyen a tokiói olimpiai kvótáért vetélkedtek a nemzetek. Az egyetlen megszerezhető indulói helyet a négy évvel ezelőtti somorjai versenyhez hasonlóan Ukrajna válogatottja nyerte el, Csehország a második, a magyar válogatott ismételten a harmadik helyen zárt a versenyben, amelyen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is tiszteletét tette.

„Nagyon fontos, hogy olimpiai kvalifikációs világeseményt rendeztünk itt a Nemzeti Lovardában, hiszen óriási tradícióval rendelkezik Magyarországon ez a sportág, és bátran kijelenthető, hogy az utánpótlás nevelés terén is egyre erősebbek vagyunk, így mindenképpen szükségszerűek az ehhez hasonló rangos versenyek, hogy sportolóinknak megteremthessük a lehetőséget, hogy hazai közönség előtt bemutatkozhassanak és tovább népszerűsítsük a sportágat – mondta Szabó Tünde, aki kiemelte: gyönyörű létesítményekkel rendelkezik a sportág, amely – ahogy a megújult Nemzeti Lovarda – rangos nemzetközi versenyeknek tud otthont adni.

„Vannak lovasaink, vannak lovaink és fel van adva a lecke számunkra, hogy olyan hátteret
teremtsünk, amely biztosítja azt, hogy az olimpiára is kvalifikálni tudjanak versenyzőink.
Most nagyon kevésen múlt, hogy megszerezzük a csapatkvalifikációt. Tudjuk, hogy mi a
teendő a jövőben, mindenképpen szeretnénk olyan támogatásban részesíteni a
lovassportot, ami megilleti a sportág tradíciót. Az előrelépéshez mindenképpen a kormány
támogatása szükséges.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik