Tokió 2020: „Óriási nyugodtságot ad a csapat kvalifikációja”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.01.24. 13:59
Bátorfi Zoltán, a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, azon túl, hogy a csapat csütörtökön kiharcolt olimpiai kvótája mindannyiuknak nagy boldogság, óriási nyugalmat is ad a következő fél évre, mert már nem kell izgulniuk, számolgatniuk.

A Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária összeállítású együttes a Gondomarban zajló kvalifikációs versenyen előbb szerdán 3:0-ra legyőzte a horvátokat, majd másnap este 3:1-re a csak honosított kínai játékosokkal felálló, házigazda portugálokat is, s ezzel – története során először – kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. Az idei olimpia napra pontosan hat hónap múlva kezdődik Tokióban. kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. Az idei olimpia napra pontosan hat hónap múlva kezdődik Tokióban.

„Sokáig ünnepeltünk tegnap este, még mindig nehezen hisszük el, hogy a mezőny egyik legnehezebb ellenfelével szemben sikerült a kvótaszerzés – mondta az MTI-nek pénteken Bátorfi Zoltán. – Mivel a háromfős csapatkvalifikációval két egyéni indulási jog is jár, és ez a maximum, a tavaszi egyéni kvótaszerző versenyeket és az azokkal járó stresszt immár elfelejthetjük, ami óriási nyugodtságot ad. Szinte még fel sem fogom, mekkorát.”

Hozzátette: ezzel együtt természetesen indulnak majd a World Tour-sorozat tornáin, amelyeken – a Pergel, Szudi Ádám duó révén – vegyes párosban még szerezhetnek egy indulási jogot. Mint mondta, arra kevés az esély, hogy a kvótát adó németországi, katari és japán versenyen a kettős direkt kvalifikációt szerezzen – ez csak a döntősöknek, illetve Japánban a győztesnek jár, feltéve, ha korábban még nem volt neki –, de a világranglistán nagyon jól áll a magyar vegyes páros, és azon lesznek, hogy ez a júniusi kvótaosztásnál is így legyen.

A szövetségi kapitány a majdani olimpiai összeállítással és a tokiói célokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, korai még ezekről beszélni. Ezzel együtt kijelenthető, hogy a csapatversenyben nagyon nehéz dolga lesz a mieinknek, a 16-os mezőny ugyanis egyenes kieséses rendszerben küzd majd.

„Ráadásul a gyermeket váró Póta Georgina egyre hátrább fog csúszni a világranglistán, és ez a mi kiemelésünket is befolyásolja majd negatív irányba” – tette hozzá a szakember.

A vasárnapig tartó portugáliai tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál gazdára, a nőknél eddig a mieinken kívül a Koreai NDK, Szingapúr, Lengyelország és Tajvan jutott indulási joghoz.

A magyar férfiválogatott is versenyben van még Tokióért, a kvótáért pénteken (ma) 17 órától a harmadik helyen kiemelt svédeket kellene legyőznie. Amennyiben ez nem sikerül, a csapat a vigaszágra kerül, ahol viszont már három ellenfélnél kell jobbnak bizonyulnia az ötkarikás részvételi jogért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik