A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Buenos Airesben zajló ülésén Thomas Bach elnök kedden felkérte a tagokat, hogy ezúttal is támogassák a kezdeményezést, erre vastaps volt a reakció.

„Ezennel létrehozták a menekültek olimpiai csapatát a 2020-as tokiói játékokra” – mondta Bach. Hozzátette, már több mint ötven sportolót regisztráltak, de a létszám a következő két évben biztosan nőni fog.

„Szerencsétlen oka van a csapat létrehozásának, ugyanis összesen 68.5 millió menekült van a világon. A sport révén hozzá akarunk járulni, hogy a világ tudatában legyen ennek a problémának és kihívásnak, mindez ne tűnjön el a világ lelkiismeretéből, és ezzel is a remény üzenetét küldjük a menekülteknek” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a német sportvezető.

Rio de Janeiróban szíriai, kongói, etióp és dél-szudáni sportolókból állt a menekültcsapat, amelynek tíz tagját azóta is támogatja a NOB.

A nemzetközi szervezet már tavaly kijelentette, hogy 2020-ra is szeretne csapatot szervezni. A keddi döntést többek között Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa is üdvözölte.