Képünk illusztráció (Fotó: AFP)

 

„Ez az egyike a sok összetett kérdésnek, ezt át kell gondolni, és meghatározni, mi történjen” – mondta Travis Tygart. A jogász végzettségű sportdiplomata hozzátette: jelenleg nincs iránymutatás a szankciók kiterjesztéséről, amennyiben a sportoló vagy edző már letöltötte a büntetését. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) még nem válaszolt az ügyben.

A most érvényben lévő jogszabályok alapján szerinte a bíróságok előtt megtámadhatók lennének azok a döntések, hogy egy versenyengedélyét visszakapó sportolótól megtagadnák a 2021-es tokiói olimpián való indulás jogát.

A doppingellenes szabályokat visszamenőleges hatállyal nem lehetne megváltoztatni, a 2021 januárjában életbe lépő friss WADA-kódexben viszont már lehetne alkalmazni a tiltásokat.

Kedden a WADA lengyel elnöke, Witold Banka bejelentette, hogy a szervezet munkatársai, „ahol lehetséges”, folytatják a minták vételezését, miközben egyre több országban kijárási tilalom van érvényben, így az ellenőrök sem tudnak korlátlanul utazni, és a sportolók sem tudják a holléti nyilvántartásukban korábban jelzett helyszíneket tartani.

A német antidoppingcsoport ugyanakkor jelezte, gyakorlatilag leállt az ellenőrzésekkel.