Koike Juriko szerint megtérül az olimpiai rendezés (Fotó: AFP)

 

A 67 éves politikusnő egy csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a költségvetési plafon meghatározásával az ötkarikás játékok megrendezésével kapcsolatos büdzsét mindvégig ellenőrzés alatt sikerült tartani, s az adófizetők pénzét szerinte hatékonyan használták fel.

„Különösen ki kell emelnem a paralimpiát, amely kiváló ugródeszkája lesz azoknak az építészeti megoldásoknak, amelyeket az akadálymentesített létesítmények megkövetelnek” – jelentette ki Koike, hozzátéve, azt szeretné, ha a 2020-as olimpia és paralimpia egyfajta megfoghatatlan örökséget hozna létre, illetve az emberek és a társadalom egészének új gondolkodásmódját segítené elő.

„Az akadálymentesítés ma minden város számára hatalmas kihívást jelent” – mondta a kormányzó, és kiemelte, Tokió 65 évnél idősebb lakóinak aránya 2050-re elérheti a 31 százalékot.

A tokiói olimpia költségei a legutóbbi információk szerint 12.6 milliárd dollárnál (nagyjából 3.5 billió forint) járnak, ebből a város kormánya 5.6 milliárd dollárt vállalt magára.

A tokiói nyári olimpia 2020. július 24-én kezdődik és augusztus 9-ig tart, a paralimpiát augusztus 25. és szeptember 6. között rendezik.