Thomas Bach, a NOB elnöke továbbra is hisz benne, hogy meg lehet rendezni idén a nyári olimpiai játékokat (Fotó: AFP, archív)

 

A NOB első embere a Südwestdeutschen Rundfunks műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta: a koronavírus-járvány miatti lemondás a 206 országból érkező összesen 11 ezer sportoló álmát törné szét.   

„Egy ilyen lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás. Az olimpiai játékokat nem tudjuk úgy elhalasztani a következő szombatra, mint labdarúgásban egy bajnoki fordulót" – mondta Bach, aki a lausanne-i NOB-központ ideiglenes zárva tartása miatt otthonról végzi a munkáját.     

Hozzátette: a NOB rendkívül összetett szervezet, ahol csak akkor képesek felelősségteljes döntéseket meghozni, ha azokhoz megbízható és egyértelmű alapinformációkkal rendelkeznek minden nap, a nap 24 órájában.
    
A koronavírus-járvány miatt az elmúlt napokban egyre több nemzeti olimpiai bizottság, sportoló és szakember fordult a NOB-hoz annak érdekében, vagy utalt nyilatkozatában arra, hogy a jelenleg sok szempontból bizonytalanná vált helyzetben el kellene halasztani a tokiói olimpiát, amelyet a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendeznének meg.

Éppen emiatt Bach meglehetősen sokszor szerepel a sajtóban is, pénteken a New York Timesnak adott nyilatkozatát idéztük, amiben úgy fogalmazott, tartózkodni kell a vehemens spekulációktól.