Thai boksz: ösztönzés és figyelem – élő legenda segítette a mieinket az Eb előtt

Vágólapra másolva!
2016.10.21. 22:15
null
Egy legenda is segítette a mieink felkészülését (Fotó: Thai Box Akadémia)
Címkék
Egy élő legenda, egy sikerre éhes fiatal muay thai-válogatott, nagy terveket szövögető elnök és főtitkár, szakmai és diplomáciai utakat egyengető kapitányok, címeres felszerelés a Magyar Olimpiai Bizottságtól, szponzori autók az Opel Gyulaitól, és a remény, hogy a sportágnak lehet életpályamodellje a fiatalok számára – a thai boksz magyarországi képviselői remélik, a jövőben több figyelem irányul a sportágra. 



A magyar thai boksz (eredeti nevén muay thai) válogatott szombaton kezdi meg szereplését a spliti Európa-bajnokságon. A nagy reményekkel induló versenyzők, utolsó felkészülésként a sportág egyik legnagyobb alakjától, Saenchai Sinbimuaythaitól kaptak „útravalót”, egyedi technikák gyakorlásával. A thaiföldi legenda, aki több súlycsoportban is világbajnokságot nyert, a Thai Boksz Akadémia és a Yokkao Magyarország meghívására érkezett hazánkba segítőjével, Kru Manoppal, hogy egy szeminárium keretében adja át tudását a magyar versenyzőknek.

„Jó itt lenni, mert tudomásom szerint Magyarországon nagyon népes a thai boxosok tábora, és szeretik, szívből űzik ezt a sportágat, ahogy mi is. Először járok ebben az országban, de szerintem nem utoljára. Hogy mi a legszembetűnőbb különbség a thaiföldi és az európai harcosok között? Szerintem csak annyi, hogy nálunk a gyerekek szinte beleszületnek ebbe a sportba, míg itt majdhogynem felnőttként kezdik el” – mondta a mindig mosolygós Saenchai.

A szeminárium után tartott pénteki sajtótájékoztatón Dudok Károly, a Magyar Muay Thai Országos Sportági Szakszövetség elnöke, illetve Bata Tamás főtitkár elmondta, hogy a szervezet és a sportág nincs könnyű helyzetben, hiszen évi 3 millió forintból gazdálkodik, pedig 44 bejegyzett klubot, és közel 1000 tagot tud maga mögött. Ennek ellenére úgy érzik, hogy van fény az alagút végén:
„Egy két éves szakmai program keretében kötöttünk szerződést júniusban Bányász Adrián szövetségi kapitánnyal, és Szabó László szövetségi kapitány-helyettessel, mert szeretnénk kihozni a maximumot ebből a sportágból, a fiatal válogatottból, illetve a versenyzőkből egyaránt, és ehhez elengedhetetlen a szakmai és sportdiplomáciai fejlődés. A támogatások növelése érdekében szeretnénk egy 50-60 oldalas szakmai anyagot benyújtani Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszonynak, hiszen csak ezzel tudunk érvelni, vannak elképzeléseink, terveink, törvényesen működünk, és reményeink szerint az Eb-n szép eredményeket érünk el”– mondta Dudok Károly.

Az idei két válogatott edzőtábort, saját pénzéből a kapitány, illetve az elnök finanszírozta, ami hosszútávon nem tartható állapot. Ugyanakkor azt is sikerként könyvelik el, hogy az ökölvívók frissen kinevezett szakvezetője, Balzsay Károly, üdvözölte a kapcsolatfelvételt, és januárban elkezdődhet egy közös szakmai munka a bokszolókkal.

Bányász Adrián szövetségi kapitány szerint valóban nem könnyű támogatások nélkül dolgozni, de az a legfontosabb, hogy csapattá kovácsolódjanak, illetve hogy ösztönözni tudják az utánpótlást, mert sokan szeretik ezt a sportágat, edzenek is keményen, csak a fő motivációjuk hiányzik, hogy elismerjék az eredményeiket.

A kontinenstornán az A-kategória győztesei kvalifikálják magukat a jövő évi lengyelországi világjátékokra.

A magyar Eb-indulók: Földvári Judit, Albrecht Péter, Bereczki Dominik, Busai Gergely, Fábián Kristóf, Gilányi Attila, Herceg Alex, Nagy Kristóf, Spéth Norbert, Szentkuti Norbert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik