Négyéves az M4 Sport (Fotó: Nemzeti Sport)

Székely Dávid csatornaigazgató szerdán az M1 Ma reggel című műsorában elevenítette fel a tematikus adó eddigi négy évének fontosabb állomásait. Elmondta: már a 2015-ös indulás is erős volt, 2016-ban pedig a magyar csapat részvételével rendezett labdarúgó Európa-bajnokság, majd a riói olimpia hozott óriási nézettséget.

LEGEK 
A legnézettebb műsor a 2016-os Magyarország–Belgium Eb-nyolcaddöntő volt, 2 millió 796 ezer nézővel. A mérkőzés legnézettebb percében, 21 óra 29 perckor 3 millió 89 ezer fő nézte az M4 Sportot az otthoni tévéképernyők előtt. A kétórás mérkőzésbe a népesség közel fele (47 százaléka) kapcsolódott bele az otthoni tévékészülékek előtt.
A legnézettebb nap szintén a Magyarország–Belgium mérkőzés napja volt, 2016. június 26-án az egy percre jutó átlagos nézettség 534 ezer fő, az M4 Sport egész napos közönségaránya 27 százalék volt. Ezen a napon a teljes népesség 53 százaléka, 4 millió 693 ezer fő kapcsolt legalább egy percre az M4 Sport csatornára.
Naponta átlagosan több mint 1.1 millió fő (1 millió 122 ezer fő), hetente átlagosan 3 millió fő kapcsol az M4 Sport csatornára (a népesség harmada). Ebből a szempontból is a 2016-os Eb hetei lettek a legjobbak, a nyolcaddöntő hetében több mint 6 millióan kapcsoltak az M4 Sportra.
A csatorna indulása óta minden évben az M4 Sport sugározta a legnézettebb sportközvetítést.
2015 és 2018 között minden évben volt legalább egy 1 milliós nézettséget meghaladó sportközvetítés a csatornán. 2015-ben a labdarúgó Eb-pótselejtező (magyar–norvég), 2016-ban a labdarúgó Eb-mérkőzések közül egy tucat, 2017-ben vízilabda világbajnoki döntő (magyar–horvát), 2018-ban a labdarúgó-vb 11 mérkőzése.

Egy évvel később a Magyarországon rendezett vizes világbajnokság emelkedett ki a kínálatból, míg tavaly a futball vb és a téli játékok, amelyen megszületett az első magyar téli olimpiai aranyérem. Idén a hazai rendezésű világbajnokságok jelentik a főcsapást, és – amint Székely Dávid hangsúlyozta – éppen csütörtökön van a vívó-vb első olyan napja, amelyet az M4 Sporton is lehet látni.

A csatornaigazgató szerint a közszolgálati televízió sportosztályán már korábban felmerült az igény egy önálló csatornára, az indulásnál viszont hatalmas munkát követelt meg minden érintettől az új kihívás, mert óriási feladat egy egész csatornát megtölteni tartalommal.

Nekünk most megadatik, hogy van egy olyan csatornánk, amely nulla-huszonnégyben sportot közvetít, és ahol olyan események is képernyőre kerülnek, amelyek ha nem lenne külön sportcsatorna, nem biztos, hogy láthatóak lennének” – mondta Székely Dávid, aki példaként a női labdarúgó-vb-t, vagy a női jégkorong-válogatott A-csoportba jutását említette.

Ebből a szempontból most nagyon kivételezett helyzetben vagyunk” – közölte.

Az M4 kínálatának jelentős részét a labdarúgás adja, mely Székely szavai szerint egyértelműen a legnépszerűbb, legnézettebb sport, de nagy az érdeklődés a kézilabda, illetve a magyar sikersportágak iránt is. Az adatok alapján a kiemelt események is vonzzák a magyar nézőket, erre példaként a 2017-es vizes világbajnokság női 10 kilométeres úszóversenyét említette, amely kiugróan magas nézettséget hozott, mint ahogy az egész vb is.

Jövőre a tokiói olimpia lesz a csatorna legnagyobb eseménye. A hétórás időeltolódás külön kihívást jelent majd.

Nem a lineáris televíziózásban lesz változás, hanem sokkal inkább a digitális részben. Azt szeretnénk, hogy jövőre legyen egy olyan felület, amelyen az emberek amit szeretnének látni az olimpiából, azt ingyenesen meg tudják nézni, bárhol járnak az országban. Internetes előfizetés kell majd hozzá, más nem. Ez az, ami a következő év igazán nagy feladata” – mondta Székely Dávid.