Támogatás: megállapodtak a kilenc kiemelt sportággal

Vágólapra másolva!
2013.10.16. 14:34
Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, valamint Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerdán aláírta a kilenc kiemelt sportág közép- és hosszú távú fejlesztési programját elindító támogatási szerződéseket az érintett sportszövetségek vezetőivel.

A Magyar Sport Házában megtartott eseményt Simicskó István egy újabb mérföldkőnek nevezte a magyar sport életében, amely ilyen mértékű támogatásban korábban sohasem részesült. Emlékeztetett arra, hogy a kiemelt sportágak 2020-ig összesen 135 milliárd forintot kapnak, s ebből az első részletek már a jövő héten megérkeznek a szövetségek számlájára.a kiemelt sportágak 2020-ig összesen 135 milliárd forintot kapnak, s ebből az első részletek már a jövő héten megérkeznek a szövetségek számlájára.

A 16 érintett sportág – az asztalitenisz, az evezés, a kajak-kenu, a kerékpársport, az ökölvívás, a röplabda, a vívás, valamint az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a korcsolyasport, az öttusa, a sportlövészet, a tenisz, a torna és az úszás – közül utóbbi kilenccel kötötték meg most a szerződést, mert ezek vezetői nyújtottak be részletes költségtervet. Simicskó jelezte, bízik benne, hogy a többi hét sportággal is napokon belül aláírhatják a megállapodásokat. Hozzátette: az első ütemben, 2014 június végéig a 16 szövetség összesen 12.5 milliárd forintot kap a kormánytól sportágfejlesztési koncepciójának megvalósítására.

Simicskó István kifejtette, hogy a kormánynak három fő teendője van a sport fejlesztése területén, úgymint a sportolási lehetőségek biztosítása, a létesítmények fejlesztése, valamint az emberek – különösen a gyerekek – ösztönzése arra, hogy minél többen sportoljanak. Elmondta, hogy a támogatások odaítélésnél fontos szempont volt, hogy olyan regionális utánpótlás-nevelő központok legyenek, amelyek országos méretű lefedettséget biztosítanak a sportágak számára.

A programok közül kiemelte a teniszszövetség iskolai minitenisz programját, amelyet kimagaslónak nevezett. Ugyancsak pozitív példának nevezte az úszószövetség programját, amelynek célja, hogy minden általános iskolás gyerek tanuljon meg úszni. Említést tett még a cselgáncsszövetség „szőnyeg programjáról”, amelynek keretében több ezer pedagógust képeznek majd ki a sportág oktatására, valamint a kölyök atlétika programról, amely már korábban elindult.

Az államtitkár beszélt arról, hogy 2 milliárd forint jut az egyesületek és szakmai műhelyek támogatására, említést tett a már elindult kiemelt edzői programról, valamint a sportcsillagok ösztöndíj-programjáról, amelynél hamarosan szerződni fognak a tehetséges fiatal sportolókkal.

A kormány sporttal kapcsolatos eddigi eredményeként megemlítette, hogy az elmúlt 2-2.5 év alatt 70 ezerrel nőtt az igazoltan sportoló általános iskolás gyerekek száma. Beszédét azzal zárta, hogy a kiemelt sportágak fejlesztését támogató program tervezhetővé és kiszámíthatóvá teszi a magyar sport fejlődését, így az lehetővé teszi az eredményesség fennmaradását.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke először köszönetet mondott a kormánynak a kiemelt támogatásáért, majd felidézte magyar sport reformjának idáig vezető útját, amely a sporttörvény módosításával és a köztestületek megszűnésével kezdődött el.

„Nagy felelősség hárul most mindannyiunkra, de élni, és nem visszaélni kell a lehetőséggel” – hangsúlyozta az elnök, aki biztos abban, hogy a szövetségek és a magyar sport szereplői megfelelnek majd a feladatnak, így a jövőben még jobb eredményeket érnek el.

Vígh László kormánybiztos arról beszélt, hogy a 135 milliárdból fordítanak majd a sportlétesítmények fejlesztésére is. Ennek keretében többek között felújítják az olimpiai központokat, a tatai és a mátraházai edzőtábort, valamint az Ormai László Csarnokot. A tervek szerint Miskolcon öt sportág számára alkalmas új sportcsarnokot építenek majd, Cegléden a cselgáncsozók, Hódmezővásárhelyen a vívók, a Dunakanyarban pedig a kajak-kenuzók számára létesül új edzőközpont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik