Támogatás: 200 millió forint kis- és közepes egyesületeknek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.09.14. 16:10
null
Szabó Tünde és Deutsch Tamás is támogatja a kis- és közepes egyesületek támogatását (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A 2018-as Hiszek Benned program II. alprogramjának keretében összesen 200 millió forint keretösszegű támogatásra pályázhatnak a hazai kis és közepes sportegyesületek.

Mint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnökének pénteki közös sajtótájékoztatóján elhangzott, az alprogramban az államtitkárság a SOSZ-szal együttműködve olyan projektek támogatását tűzte ki célul, amelyek célja a kis és közepes sportegyesületek utánpótlásbázisának növelése.

Szabó Tünde kifejtette: a támogatással növelni kívánják az országban bármilyen területen működő sportszervezetek tehetséggondozó, utánpótlás-nevelő munkájának hatékonyságát, az utánpótlás-korosztályt minél inkább be kívánják vonni a sporttevékenységekbe, ugyanakkor az is cél, hogy a programban érintett kis és közepes sportszervezeti szinten emelkedjen a versenyengedéllyel rendelkező utánpótláskorú sportolók száma.

Az államtitkár ismertette, hogy az alprogram keretében a sportági toborzó események szervezéséhez, a versenyeztetési és nevezési díjakhoz, a különböző sporteszközök beszerzéséhez vagy a megnövekedett taglétszám miatt szükséges sportszakemberi foglalkoztatáshoz és létesítményhasználathoz kapcsolódó kiadásokat tudnak fedezni a sportegyesületek.

Szabó Tünde emlékeztetett rá, hogy az alprogram iránt eddig is nagy volt az érdeklődés, hiszen 2016-ban több mint száz, 2017-ben pedig több mint kétszáz sportszervezet részesült – a két év alatt összesen 300 millió forintnyi – támogatásban. Hozzátette: a 2018-as programot augusztusban hirdették meg, s az előző évi 150 millió forinthoz képest most már 200 millió forint értékben nyerhetnek el támogatást az utánpótlás-nevelésben aktív, helyi szinten működő sportegyesületek.

A SOSZ elnöki tisztét 2015 decembere óta betöltő Deutsch Tamás hangsúlyozta, hogy mivel a gyerekek a köznevelési intézmények mellett az egyesületekben tudnak sportolni, a magyar sport eredményessége és a szabadidősport szempontjából is nélkülözhetetlen az egyesületek megerősítése. Kiemelte: a Hiszek Benned program keretében 2016 vége óta két év alatt összesen 500 millió forinthoz jutnak a kis sportegyesületek, s a mostani, harmadik ütemben október 1-jéig nemcsak a SOSZ 400 tagegyesülete, hanem a szervezeten kívüli klubok is pályázhatnak.

Deutsch szerint az alprogram jelentősége az, hogy a tehetségkiválasztást már a legfiatalabb korban el tudják kezdeni, hiszen szavaival élve a 2032-es és 2036-os olimpián érmes magyar sportolók már megszülettek, s a magyar sportnak az a feladata, hogy megtalálja ezeket a tehetségeket.

Az MTI kérdésére elhangzott, hogy azok az egyesületek pályázhatnak a támogatásra, amelyek bevétele nem haladja meg az évi 500 millió forintot, taglétszámuk nem éri el az 1000 főt, illetve nem részesülnek taotámogatásban.

Szabó Tünde elmondta még, hogy a három alprogramból álló Hiszek Benned program I. alprogramja keretében elnyerhető támogatás a helyi önkormányzatok számára előírt sportfeladatok meghatározott részének ellátásához, kiemelten a helyi szintű integrált szabadidősport-programok megvalósítását szolgáló projektekhez és a tehetségkiválasztást elősegítő különböző szabadidősport-események lebonyolításához használható fel. A 2018-as pályázat kiírására beérkezett szakmai tervek értékelése jelenleg is folyamatban van, a pályázatok elbírálását követően összesen 130 millió forint értékű támogatásban részesülhetnek a megyei jogú városok az említett feladatok ellátására.

Az államtitkár ismertette, hogy a harmadik alprogram, vagyis a „Fitt, Egészséges Nemzetért Tárt Kapus Program" a polgárok sporthoz való szabad hozzáférését célozza meg, és a helyi szinten megvalósítandó szabadidősport jellegű programok támogatását a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) közreműködésével valósítja meg. A programmal a sportért felelős államtitkárság változatos sporttevékenységek végzésére kíván lehetőséget teremteni, valamint a sportinfrastruktúra igénybevételének ösztönzését, és alapvetően a sportolás feltételrendszerének támogatását célozza. A program legfontosabb célja, hogy a helyi önkormányzati szinten ellátandó sportfeladatok keretében olyan rendszeres, ingyenesen vagy nagyon kedvező áron igénybe vehető sporttevékenységek valósuljanak meg, melyek a lakosság szabadidejének mozgásban gazdag eltöltését szolgálják.

A harmadik alprogramot idén, a másodikhoz hasonlóan, augusztusban hirdették meg, újabb 150 millió forintos támogatási kerettel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik