Szörf: Cholnoky Sára már biztosan ott lehet az olimpián!

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2019.09.25. 18:00
null
Cholnoky Sára kiharcolta az indulást az olimpián (Fotó: Robert Hajduk/RS:X Class)
Cholnoky Sára az Arany-csoportba jutással kiharcolta az indulási jogot a világbajnokságon – ott lehet a tokiói olimpián.

Tudtuk, az első lépés az olimpiai részvétel felé az Arany-csoportba jutás. Cholnoky Sárának ez szerdán sikerült, s ezzel együtt megvan az olimpiai részvétel is, mivel hét nemzet versenyzői jutottak a legjobbak közé a még pályázók közül, és kilenc kvótát osztanak a Garda-tavon zajló szörf világbajnokságon. A férfiak mezőnyében a hetedik olimpiájára készülő Gádorfalvi Áron is bejutott az Arany-csoportba, ám ott nagyon sűrű a mezőny, úgyhogy rá még vár néhány kiélezett csata az előttünk álló napokban, hiszen hat plusz egy futam hátravan a világbajnokságból.

„Sorsdöntő nap volt ez, senki sem akart hibázni, mindenki mindent megpróbált, hogy kiharcolja az olimpiai részvételt. Ez végül a magyarok közül első szörfösként Cholnoky Sárának sikerült, aki egész nap jól versenyzett, de valahogy mindig túlizgulta a hajrát, így a szerdai utolsó, vagyis a hatodik futamon biztosította be a helyét az Arany-csoportban, s ezzel együtt az olimpián” – nyilatkozta Utassy Loránd szövetségi kapitány.

S vajon hogy látta az eddig történteket a második olimpiájára készülő Colnoky?

„Nagyon stresszes volt az elmúlt két nap, mert tudtuk előre, hogy ezeken sok múlik majd, konkrétan, ha bejutok az Arany-csoportba, biztosan meglesz a kvóta – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Cholnoky, akinek a felkészülésében a szövetségi kapitányon kívül sokat segített holland edzője, Diederik Bakker is. Bár délelőtt két nagyon jó rajtom volt, azután visszacsúsztam, úgyhogy az ötvenhetedik helyről vártam a délutáni futamot, úgy, hogy ötvenhárman jutottak az arany csoportba. Mentem egy jó biztonsági futamot, és azzal feljöttem a 49. helyre. Másodszor harcoltam ki az olimpiai indulási jogot, csak most sokkal hamarabb, mint legutóbb, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Most már lehet kicsit élvezni a versenyt.”

Cholnoky elmondta, júliusban részt vett egy edzőversenyen a Garda-tavon és volt rá lehetősége, hogy szeptember eleje óta ott készüljön, ez mindenképp sokat segített. Főleg annak tudatában, hogy sohasem volt még ennyi induló a világbajnokságon, és sohasem volt még ennyire sűrű a mezőny.

SZÖRF VILÁGBAJNOKSÁG, TORBOLE
Az állás 6 futam után. Férfiak:
1. Pierre Le Coq (francia) 9.0 helyezési pont, 2. Badloe (holland) 11.0, 3. Myszka (lengyel) 36.0, ...51. Gádorfalvi Áron (magyar) 116.0, ...88. Sánta Bence (magyar) 200.0
Nők: 1. Lilian De Geus (holland) 19.0, 2. Yunxiu Lu (kínai) 22.0, 3. Maggetti (olasz) 24.0, ...49. Cholnoky Sára (magyar) 112.0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik