Szolnok: a futball-, vízilabda- és kosárcsapat tulajdonosa kiszáll a sportból

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.01. 12:09
Több milliárd forintnyi sportvagyont ad át adományként a következő hónapokban Szolnok városának Nyerges Zsolt, az erről szóló szándéknyilatkozatot már aláírta – írja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap.

A lap pénteki számában a – két hete nyolcadszor Magyar Kupa-győztes – Szolnoki Olaj KK férfi kosárlabdacsapata tulajdonosi alapítványának alapítója, a Szolnoki Dózsa vízilabdacsapat tulajdonosi alapítványának alapítója, az NB III-as labdarúgócsapatot működtető Szolnoki MÁV FC Kft. tulajdonosa elmondta: a háttérben megkezdődött a szakértői munka a legmegfelelőbb jogi és szerződéses keretek kidolgozására.

Hozzátette: amint megtalálják a legmegfelelőbb konstrukciót, tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Nyerges Zsolt úgy gondolja, hogy a profi és utánpótlás-csapatok változatlan színvonalú működtetéséhez szükséges sportlétesítmények a bajnokság végéig átkerülhetnek a városhoz, és folynak a tárgyalások a klubokról is. Kitért arra, hogy egy folyamat kezdetén tartanak, mielőtt a klubok és az utánpótlás is Szolnok városához kerülnének, elsőként az alapvető működésükhöz szükséges sportlétesítményeket adja át.

Szavai szerintegyetlen dolog vezérli, biztosítani, hogy a jövőben ugyanilyen magas színvonalon működjenek a felnőtt klubok és az utánpótlás is. Egyben kiemelte: Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) személye számára garancia arra, hogy a rendezett háttérrel átadott létesítmények megfelelő helyre kerülnek.

„Én pedig mindig ott fogok állni a csapatok mellett, és biztosan feltűnök majd a szolnoki lelátókon, mert szurkolóként sohasem tudnék tőlük elszakadni” – nyilatkozta.

Nyerges Zsolt a lapnak beszélt arról is, hogy a kosárlabdával 22 éve, a vízilabdával tíz éve foglalkozik, és ezalatt összesen 26 kupa- és bajnoki győzelmet szereztek. Mint mondta: az Olaj nyolcszoros magyar bajnok és immár nyolcszoros kupagyőztes, amelyből „a '91-es bajnoki aranyán kívül mindegyiket a mi időszakunkban szerezte, emellett a 2011-es Szuperkupát is megnyertük”.

Emlékeztetett arra is, hogy a vízilabdaklubbal szintén példátlan utat tettek meg az elmúlt tíz évben: a Szolnoki Dózsa az ország legsikeresebb csapata, amely három magyar bajnoki cím, három Magyar Kupa és két Szuperkupa mellett Bajnokok Ligáját és Európai Szuperkupát nyert.

„Azt mondják, Magyarországon senkinek nincs ilyen mérlege, és ezekkel az eredményekkel egyedülálló sportvezetőnek számítok. Az biztos, hogy az elmúlt években mindent elértünk, amit lehetett, és én valamennyi címünkre büszke vagyok!”

Nyerges Zsolt kiemelte a fejlesztéseket is: hétévnyi előkészítés és megvalósítás után 2018-ra mindent felépítettek, amit elterveztek. A Vízilabda Arénára, a Tiszaligeti Stadionra, az utánpótlás pályáira és főépületeire és az egyéb létesítményekre akkori beruházási értéken mintegy 5 milliárd forintot költöttek – mondta. Ha mindezt ma kellene megteremteni, ismerve az építőiparban bekövetkezett robbanásszerű árváltozásokat, a költségek akár 8-10 milliárd forintra is rúghatnának – fűzte hozzá.

Emellett százmilliós sportvagyont képviselnek a kapcsolódó eszközök, például a városi sportcsarnokban található berendezés is, amely az első osztályú kosárlabdameccsekhez elengedhetetlen, a lelátókkal, palánkokkal, LED-fallal együtt - sorolta.

Nyerges Zsolt azt mondta: értéktől függetlenül a szolnoki Tiszaliget európai szinten is egyedülálló sportkomplexum lett, ahol csak végigsétálni is fantasztikus élmény. Az oda látogató csapatok vezetői-játékosai is elismerően nyilatkoznak a létesítményekről, vannak, akik csak álmodni tudnak ilyen körülményekről.

Példaként említette, hogy az elmúlt hetekben ott járt a Hannover vízilabdacsapatának tulajdonosa, aki megkérte őket, hogy mutassák meg neki az Aréna terveit, mert ő egy ilyen komplexumot szeretne otthon megépíteni. Már a tervezéstől prioritásként kezelték a fenntarthatósági szempontokat is, például termálvízből nyernek gázmotor útján energiát, ami a komplexumot egyedülállóan költséghatékonnyá teszi európai szinten is – számolt be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik