Sznúker-vb: Williams parádés döntőben múlta felül Higginst

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.07. 22:59
null
A fiai még meg sem születtek, amikor Mark Williams az előző vb-címét megszerezte (Fotó: AFP)
A walesi Mark Williams 18–16-ra legyőzte a skót John Higginst a sheffieldi sznúker-világbajnokság döntőjében, ezzel harmadszor lett világbajnok.

 

 

A walesi Mark Williams 18–16-ra legyőzte a skót John Higginst a sheffieldi sznúker-világbajnokság döntőjében, ezzel harmadszor lett világbajnok.

Williams 10–7-es vezetésről várhatta a hétfői játéknapot, és jó helyzetét kiválóra javította, hiszen az első négy hétfői frém megnyerésével 14–7-re elhúzott. Ezután Higgins szépített (14–10), de a délutáni szakasz utolsó frémje Williamsé lett (15–10).

Az esti programot Higgins egy 131-es brékkel kezdte, majd a következő négy frémet is megnyerte, így 7–7 után ismét egálra álltak. Williams 57, 47 és 42 pontos előnyt adott le ezekben a frémekben.

Bár végig futott az eredmény után, John Higgins nagy lehetőséget szalasztott el (Fotó: AFP)
Bár végig futott az eredmény után, John Higgins nagy lehetőséget szalasztott el (Fotó: AFP)

A lélektanilag fontos egyenlítés tehát sikerült Higginsnek, az ugyanilyen fontos fordítás viszont nem, Williams 17–15-re ellépett, ezzel egy lépésre került a győzelemtől. Sőt, volt egy lökésre is, de elhibázta a világbajnoki golyót, Higgins pedig hibátlan játékkal élt a lehetőséggel (17–16).

Ezzel azonban csak elodázni tudta ellenfele győzelmét, a következő sanszot már kihasználta Williams, aki ezzel – 2000 és 2003 után – megszerezte harmadik világbajnoki címét, Higginsnek maradt négy.
Williams a legidősebb világbajnok Ray Reardon 1978-as bajnoki elsősége óta – a legenda akkor 45 évesen ült fel a sportág trónjára.

„Tavaly még csak itt sem voltam, egy lakókocsiban néztem a világbajnokságot, néhány sör társaságában – mondta a döntő után Williams, aki a 2017-es vb selejtezőiben kiesett. – El sem hiszem… Számítani kell rá, hogy John Higgins fordít akár ötven-hatvan pontos hátrányból is, ebben ő a legjobb. A végén tudtam, hogy eléggé el kell húznom, különben megint lesöpri az asztalt. Tavaly tényleg komolyan elgondolkodtam a visszavonuláson, de a feleségem azt mondta, hogy nem aludhatom végig a nap huszonnégy óráját."

„Az egyik legjobb, nyomás alatt bemutatott brék volt, amit láttunk tőle az utolsó frémben – méltatta legyőzőjét Higgins.Ma voltam 13–7-es hátrányban is, féltem, hogy az esti szakaszig el sem jutunk. Nem akartam ilyen gyorsan veszíteni. A nézők remek mérkőzést élvezhettek, de természetesen most csalódott vagyok. Mark nagy bajnok."

SZNÚKER-VB, SHEFFIELD
DÖNTŐ
Mark Williams (walesi, 7.)–John Higgins (skót, 5.) 18–16

 

A LEGTÖBB VB-CÍMET SZERZŐ SZNÚKERESEK

AZ 1969 ÓTA TARTÓ MODERN ÉRÁBAN

játékos vb-cím vb-2. hely
Stephen Hendry (skót) 7 2
Steve Davis (angol) 6 2
Ray Reardon (walesi) 6 1
Ronnie O'Sullivan (angol) 5 1
John Higgins (skót) 4 3
John Spencer (angol) 3 1
Mark Selby (angol) 3 1
Mark Williams (walesi) 3 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik