Sznúker: minden idők leghosszabb vb-játékában búcsúzott a kiemelt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.22. 08:25
null
Luca Brecel negyedszer szerepelt vb-főtáblán, negyedszer esett ki az első fordulóban (Fotó: AFP)
A világbajnoki címvédő Mark Williams mellett a 2010-es vb-győztes Neil Robertson és a 2005-ös bajnok Shaun Murphy is győzött a sheffieldi sznúker-világbajnokság első fordulójában, Murphy ráadásul 10:0-ra kisöpörte kínai ellenfelét. Eddig öt mérkőzés ért véget, ezeken egyetlen kiemelt búcsúzott el, a belga Luca Brecel negyedszer is kikapott a vb-főtábla nyitó körében.

Elsőként Mark Williams jutott tovább, Martin Gouldot győzte le. A címvédő azonban nem tudott felhőtlenül örülni a sikerének, a szervezőkre panaszkodott, amiért 12 éves fiát nem engedték be hozzá a mérkőzés előtt az öltözőbe. Minden játékos két extra jegyet kap a kulisszák mögé, Williams ezeket másoknak adta, mert azt hitte, a fiát anélkül is beengedik.

„Kinek árt azzal egy 12 éves gyerek, ha bejön az öltözőbe, és azt mondja, »Sok sikert, apa!«?” – méltatlankodott Williams.

Neil Robertson nagyon közel került hozzá, hogy a sheffieldi vb történetében másodikként 10:0-s győzelmet arasson, de 9:0 után Michael Georgiu 90-es brékkel szépített. Ezzel a valaha volt első ciprusi vb-főtáblás azt is megakadályozta, hogy az övé legyen minden idők legalacsonyabb szerzett pontja, hattal múlta felül Danny Fowler 1993-as 191 pontját.

Hétfő délelőttig így John Parrott Eddie Charlton elleni 1992-es 10:0-ja az egyetlen söprés a vb-k történetében, de Shaun Murphy 9:0-ról folytatta Luo Hung-hao elleni mérkőzését, és ő nem hibázott a tizedikben sem. 10:0-ra győzött, a kínai játékos pedig mindössze 89 pontig jutott a meccsen, ami új negatív rekord a sznúker-vb történetében.

Egy rekord megdőlt vasárnap éjjel Sheffieldben: Gary Wilson és Luca Brecel 19. frémje 79 percen át tartott, ezzel minden idők leghosszabb vb-játéka lett. A 14. helyen kiemelt Brecel és a selejtezőben többek között Peter Ebdont legyőző Wilson ráadásul újrakezdte a döntő frame-et, miután először patthelyzet alakult ki, és a gyorsabb zárás reményében nulláról kezdtek…

Wilson 5:7-ről fordított 9:7-re Brecel ellen, a belga ezután kiegyenlített, és jobban is állt a maratoni frémben, de kétszer is a feketét találta el a piros helyett, és ez a 14 pont döntő volt a szorult helyzetekből elképesztően pontos lökésekkel kimenekülő Wilson javára.

„Nem volt szép meccs, nem is tudom, mi volt ez, de nagyon megkönnyebbültem, hogy megnyertem” – mondta Wilson, akihez hasonlóan Stephen Maguire is vasárnap éjjel nyert 10:9-re, és jutott a 2. fordulóba, amelyben Ronnie O’Sullivannel vagy James Cahill-lel mérkőzik meg.

SZNÚKER-VB 2019, SHEFFIELD
1. FORDULÓ (ÁGRAJZ SZERINT)

Mark Williams (walesi, 1.)–Martin Gould (angol) 10:7
David Gilbert (angol, 16.)–Joe Perry (angol)
Barry Hawkins (angol, 9.)–Li Hang (kínai)
Kyren Wilson (angol, 8.)–Scott Donaldson (skót)
John Higgins (skót, 5.)–Mark Davis (angol)
Stuart Bingham (angol, 12.)–Graeme Dott (skót)
Shaun Murphy (angol, 13.)–Luo Hung-hao (kínai) 10:0
Neil Robertson (ausztrál, 4.)–Michael Georgiu (ciprusi) 10:1
Mark Selby (angol, 3.)–Csao Hszin-tung (kínai)
Luca Brecel (belga, 14.)–Gary Wilson (angol) 9:10
Jack Lisowski (angol, 11.)–Ali Carter (angol)
Mark Allen (északír, 6.)–Csou Jue-lung (kínai)
Judd Trump (angol, 7.)–Thepchaiya Un-Nooh (thaiföldi)
Ting Csün-huj (kínai, 10.)–Anthony McGill (skót) 10:7
Stephen Maguire (skót, 15.)–Tien Peng-fej (kínai) 10:9
Ronnie O'Sullivan (angol, 2.)–James Cahill (angol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik