Szabadidősport: az Ötpróba révén 24-en utazhatnak Tokióba

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.04.12. 11:53
Az Ötpróba szabadidősport-eseménysorozat 24 résztvevője elutazhat a jövő évi tokiói olimpiára.

Az esemény pénteki sajtótájékoztatóján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, 20 ezer ember ötpróbázik kisebb-nagyobb intenzitással.

„Nemcsak a rendkívül sportos embereknek szól ez a sorozat, azokat is szeretnénk megszólítani, akik most gondolkoznak el azon, hogy elkezdenek mozogni” – fogalmazott.

Kifejtette, a szabadidősport-eseményeken résztvevők száma évről évre folyamatosan és érzékelhetően növekszik, egyre több és színvonalasabb verseny várja a mozogni vágyókat.

Bejelentette, az ötpróbázók közül 24-en utazhatnak a jövő évi tokiói olimpiára egy-egy hétre, ehhez biztosítják a szállást, utazást, valamint garantáltan legalább napi egy sporteseményre bejuthatnak. A legtöbb pontot szerző nő, férfi és fogyatékos ötpróbázó alanyi jogon utazhat, rajtuk kívül háromszor hét embert sorsolnak ki a legalább 60 pontot szerző résztvevők közül. Elmondta: minden újabb összegyűjtött 60 pont növeli az esélyt a sorsolásnál. Kitért rá, már 250-en elérték a 60 pontot, s ez a következő másfél évben kellő aktivitással bárkinek sikerülhet.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke felidézte, 1978-ban indult az Ötpróba, amely „egy olyan ügyet képvisel, ami nekünk fontos, hisz lényeges számunkra, hogy megmozgassuk az embereket, s ezzel is hirdessük az olimpiai eszmét”.

Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője – egyben a hétvégi Telekom Vivicittá városvédő futás versenyigazgatója – ismertette, évi 120 eseményen gyűjthetnek pontot a résztvevők több sportágban: futásban, úszásban, kajak-kenuban, hegyi- és országúti kerékpárban, valamint túrázásban, s bármilyen korosztály csatlakozhat. Elmondta, a közel 20 ezer regisztrált résztvevő nagyjából 42 százaléka nő, ami jelentősen magasabb, mint a korábbi években.

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Ötpróba futónagykövete az MTI érdeklődésére kifejtette: a honlapon keresztül van csoportos pontszerzési lehetőség családok, baráti társaságok, iskolák és munkahelyek számára, a legjobb csoportokra egyben 100 ezer forintos nagyságrendű pénzdíjak is várnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik