Súlyemelés: A sportágban eltöltött jó ötven év után bélyeget nyomtak rám – Aján

Vágólapra másolva!
2020.01.09. 21:04
null
Aján Tamás ígéri, mindent kivizsgálnak, és a NOB-elnökre hivatkozva nem aggódik a sportág 2024-es státusa miatt (Fotó: nob.hu)
A nemrég hazatérő Aján Tamás még nem látta az őt és az IWF-et súlyos vádakkal illető riportfilmet. Ígéri, mindent kivizsgálnak, és a NOB-elnökre hivatkozva nem aggódik a sportág 2024-es státusa miatt.


– Mikor értesült, egyáltalán értesült-e előre, hogy az ARD készül valamire?
Szeptemberben, de elöljáróban megjegyezném, hogy az ARD-nek nagy sikert, nem mellékesen jó pénzt is hozott az oroszok doppingolásáról készített filmje, amely nagy lökést adott a csatorna oknyomozó csoportjának. Mintegy felbuzdulva ezen, a Nemzetközi Atlétikai Szövetségről, aztán a Marokkói vagy Kenyai Olimpiai Bizottságról is született hasonló tényfeltáró film… – mondta lapunknak Aján Tamás.

–…és eljutottak a súlyemeléshez?
Igen, szeptemberben kerestek, és kértek fel interjúra a budapesti irodában. Én viszont üzentem, hogy megvannak nekünk a szakembereink, keressék meg a háromtagú antidopping-bizottságunk vezetőjét, Patrick Schamascht.

– Nyilván ön is képben van.
Nem kimenteni akartam magam, hiszen mint megválasztott elnök, természetesen mindenre van rálátásom, tisztában kell lennem a jogi háttérrel, szerződéseket kell aláírnom – de 2005 óta közvetlenül nem veszek részt a szövetség doppingellenes munkájában.

– Elkészült az interjú Schamasch doktorral?
Igen, Lausanne-ban került rá sor, és nagyon fajsúlyos interjú lett – csakhogy az újságíró meg sem említette, hogy filmen dolgoznak!

– A NOB az első közleményében azt írta, hogy az IWF-nek tisztáznia kell magát. A kirobbantott botrány semmissé teheti az elmúlt több mint két évben elvégzett munkát, és a megreformált, sőt megdicsért doppingprogram ellenére újra veszélybe kerülhet a sportág olimpiai státusa?
A NOB sokat segített nekünk, hiszen amellett, hogy két és fél éve nagy pofont kaptunk tőle, tekintélyének, szigorának köszönhetően a nemzeti szövetségekre is sokkal erőteljesebben lehetett hatni. S hogy újra veszélybe kerülhet-e a sportág szereplése a 2024-es párizsi olimpián, arra a következőt tudom mondani: nemrég fejeződött be a NOB elnökének sajtótájékoztatója, és Thomas Bach semmi erre utalót nem mondott, újra megjegyezte, hogy továbbra is figyelik, monitorozzák a sportágat, illetve a WADA elégedett az IWF doppingellenes programjával. Ettől még igen kemény támadásról beszélünk, de mert csak két napja jöttem haza külföldről, a dokumentumfilmet még nem láttam.

MÉG EGY ESZTENDŐ
Ahogy korábban már bejelentette, a vasárnap 81 éves Aján Tamás utolsó (ötödik) elnöki ciklusát tölti az IWF élén, azaz a 2021-es kongresszuson új elnököt választ az IWF. A magyar sportdiplomata 1968-ban a magyar szövetség főtitkára, 1969-ben az európai, 1970-ben a nemzetközi szervezet alelnöke, majd 1976-ban főtitkára lett. Elnökké 2000 decemberében választották, és 2013-ban ért véget a nyugalom, amennyiben már nem egyedüli jelöltként várhatta a kongresszust. Az európai szövetség első embere, az olasz Antonio Urso volt a kihívója, aki 80:55, négy évvel később 86:61 arányban maradt alul. Az ARD filmjében is szót kapó Urso 2017-es kampánya során többször kritizálta az IWF-et és Ajánt, mondván, hogy nem egészséges és nem etikus több mint 40 évig (a főtitkári időszakát is beleszámította) egy sportágat vezetni, a súlyemelésnek megújulásra, vérfrissítésre, demokratikusabb irányításra van szüksége. A sok doppingesetet rendkívül károsnak tartja, és célja lett volna a WADA-val átnézetni az IWF antidoppingprogramját.

– A 2009-ben már vizsgált állítólagos két titkos bankszámla, a hiányolt öt és fél millió dollár, a manipulált doppingvizsgálatok – egytől egyig kemény vádak.
Tisztelem az ARD-t, a német közszolgálati csatornát, de a vádak alaptalanok, sok a csúsztatás. Mindenesetre mindent kivizsgálunk, és az eredményt elküldjük a NOB-nak is. Már most vannak olyan anyagaink, amelyek kellemetlenül érinthetik az ARD-t.

– Mindig hivatkozik arra, hogy ez már régi ügy, az elnökválasztásokon ön által többször legyőzött, a filmben megszólaló riválisok – Christian Baumgartner, Antonio Urso – próbálkozása. Nem lehet, hogy most vannak a lábukon megálló bizonyítékok, mint például a 2009-ben felvett beszélgetés, amely ön és az állítólagos titkos számlák után érdeklődő auditorok között zajlott?
Valóban, ez már egy kivizsgált, azaz felmelegített ügy, a nemzetközi Sportdöntőbíróságon is feljelentettek minket 2012-ben, de a CAS visszadobta. Nem volt titkos számla, ezeken a svájci számlákon olyan pénzek voltak, amelyeket a működési költségek kifizetésére fordítottunk, mint például telefon, szálloda, repülés, szimpóziumok szervezése, és még sokáig sorolhatnám. Az utolsó fillérig mindennel el tudunk számolni. Megjegyzem, a NOB etikai bizottságának elnöke is azt mondta nekem, hogy semmi újat nem talált ezekben a vádakban. Egyébként meg, az ARD munkatársai inkognitóban, titokban rögzítettek felvételeket, ami több érintett országban is tilos, így eljárások indulhatnak a tévé ellen.

– De ha jó cél érdekében alkalmaznak ilyen módszert…
– Annak is megvan a határa.

– Igaz lehet, hogy 2008 és 2017 között a több mint négyszázötven olimpiai és világbajnoki érmes csaknem ötven százalékát nem vizsgálták rajtaütésszerűen, azaz versenyen kívül?
Arról, hogy kit mikor ellenőriztek, az antidopping-bizottság tudna konkrétummal szolgálni, mindenesetre nekem 1976 óta van kimutatásom a súlyemelők doppingvizsgálatairól. Az IWF messze nem olyan gazdag, mint a FIFA vagy éppen a FIBA, de mi a költségvetésünk negyven százalékát fordítjuk doppingellenőrzésre, nézze csak meg a weboldalunkon!

– Személy szerint hogy éli meg az elmúlt napok eseményeit?
A súlyemelésben eltöltött jó ötven év után bélyeget nyomtak rám, ami nem kellemes érzés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik