Orbán: Ez csak a kezdet, sok szép feladat vár még ránk

TŐKE JÁNOSTŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.09.27. 13:53
A vajdasági Topolyán csütörtökön hivatalosan is átadták a TSC Labdarúgó Akadémiát, amelynek felépítését a magyar kormányon keresztül a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) támogatta.
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a vajdasági Topolyán járt – GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: MTI)
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a vajdasági Topolyán járt – GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: MTI)

Vannak olyan véletlen találkozások, amelyeknek köszönhetően még a legmerészebb álom is megvalósulhat. Valami hasonló történt néhány évvel ezelőtt, amelynek az lett a következménye, hogy csütörtökön Szerbia északi részén, a vajdasági Topolyán felavatták a TSC Labdarúgó Akadémiát.

Néhány éve az Újvidéken élő Árok Ferenc, az ausztrál labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, aki Jugoszláviában minden idők legfiatalabb első ligás edzője volt, a Puskás-stadion lelátóján összetalálkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Szó szót követett, Árok Ferenc – jó szokásához híven (ami a szívén, az a száján) – elmondta véleményét a magyar fociról (is). Őszintesége megtetszett a miniszterelnöknek: egyre többször találkoztak, s szóba került egy vajdasági labdarúgó-akadémia felépítése. A nagyszerű futballszakembernek nem volt nehéz dolga, hiszen már ismert olyan üzletembert, aki sokat fektetett a fociba, s akinek a bátyját még edzette is. Zsemberi János, a topolyai TSC labdarúgóklub elnöke pedig kapva kapott az alkalmon, annál is inkább, mivel öt évvel ezelőtt, amikor százéves volt a topolyai foci, a következőket írta az akkor megjelent könyv előszavába:

AZ ÖSSZEFOGÁS EREJE
A szerbek és a magyarok az összefogást választották – erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök az akadémia átadása során.
„A sport és különösen a labdarúgás Közép-Európa közös nyelve. Természetes, hogy a sport összeköti a közép-európai népeket, mint például a szerbeket és a magyarokat. Természetes, de mégsem megszokott, nehéz történelem van mögöttünk, és hosszú évtizedekig több dolog választott el bennünket, mint ami összekötött. Ma azonban már más szelek fújnak. Ma olyan szelek fújnak, amelyek azok vitorláját dagasztják, akik összefognak és együttműködnek. Olyan Európában élünk, hogy akik összefognak, megerősödnek, akik széthúznak, elgyengülnek és széthullnak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották. Jól döntöttünk a politikában, a kultúrában, a gazdaságban és a sportban is, amikor az együttműködés mellett döntöttünk. Köszönet ezért Vucsics elnök úrnak, akinek támogatására és barátságára mindig számíthattunk.”

A mai csapat támogatása mellett jelenlegi tevékenységemmel azon fáradozom, hogy a már működő topolyai labdarúgó-iskolákba minél több gyerek bekapcsolódjon a környék településeiről, s velük a következő időszakban eredményekben maradandót hozzunk létre. Ehhez persze pályákra és edzőkre van szükség.”

Zsemberi János a csütörtöki avatón háláját és köszönetét fejezte ki az anyaországnak, mivel az ő merész álmuk mögé állt, felkarolva kezdeményezésüket:

„Az infrastrukturális fejlesztés, amelyből ezek a pályák és a gyönyörű épületkomplexum felépült, s amit majd a későbbiek során követ egy korszerű centerpálya a városi stadion helyén, túlmutat a sport jelentőségén, nagyon fontos a társadalmi és gazdasági jelentősége is.”

A TSC utánpótlásképzési rendszere tizennégy alközponton keresztül mintegy ezerötszáz gyermekkel foglalkozik. A magyar kormány négy és fél milliárd forintos támogatásából nemcsak a topolyai akadémiára, valamint az új stadion felépítésére jutott pénz, hanem a többségében magyarok lakta településeken működő labdarúgókluboknak is. Bajsán, Bácskossuthfalván, Tóthfaluban, Péterrévén, Temerinben, Szenttamáson és Zentán is újítottak fel sportlétesítményeket. Ez utóbbi városban jelentős beruházások történtek, mivel amíg nem készül el a topolyai új stadion, addig az első ligás (ez a szerbiai másodosztály) TSC Zentán játssza mérkőzéseit.

Orbán Viktor beszédében két kérdésre is igyekezett választ adni.

Az első az volt: miért éppen Topolya?

„A komoly dolgokban társak kellenek. Bátor, elszánt és nagy képzelőerejű társak. Engem a jó sors összesodort Zsemberi Jánossal, aki vállalta a magyar sporttámogatások eljuttatását és észszerű felhasználását Szerbiában. Az ő javaslata volt, hogy kezdjük itt. Mert ez csak a kezdet, mert sok szép feladat, megépítendő sportközpont és sok ezer gyermek sportolásának megszervezése, vagyis komoly kalandok várnak még ránk.”

A második: miért Szerbia?

ESZÉKI TORNAGYŐZELEM
Az akadémia avatásának napján rendezték meg a TSC-kupa korosztályos tornát, amelyen nyolc U14-es együttes vett részt. A tornát a horvát Osijek együttese nyerte meg, miután a döntőben 2–0-ra nyert a Puskás Akadémia ellen. A bronzérem a dunaszerdahelyi DAC-é lett, amely a 11-esek biztosabb értékesítésének köszönhetően a harmadik helyért lejátszott találkozón legyőzte a belgrádi Partizant. A további sorrend: 5. Vojvodina (szerb, Újvidék), 6. Csíkszereda (romániai), 7. Ferencváros, 8. TSC (szerbiai, Topolya).

„Egyszerű a válasz: itt sok magyar él, és az anyaország érdekelt az itt élők sikerében. Az én generációm tagjai még emlékeznek arra a Szerbiára, amely a nyolcvanas években volt itt: fejlettebb, szabadabb volt, mint Magyarország, s azt hiszem, az emberek boldogabban éltek itt, mint Magyarországon. Meggyőződésem, hogy aki egyszer felért egy csúcsra, újra képes lesz rá. Ez csak idő kérdése, biztos vagyok benne, hogy látjuk mi még Szerbiát a csúcsokon.”

A magyar miniszterelnök beszédében elmondta, ha van gyerek, akkor jövő is van:

„A sport az élet két legfontosabb dolgára tanít meg bennünket. Becsületesen győzni, és emelt fővel veszíteni, aki ezeket tudja, mindent tud. Kedves fiatalok, használjátok, amit felépítettünk nektek. Legyetek becsületesek, bátrak és erősek. Fussátok meg a saját pályátokat, hisz az élet fabatkát sem ér, ha nem kezdtek vele valamit. És ha eljön az idő, ne felejtsétek el majd viszonozni azt, amit a hazátok tett értetek. Mi bízunk bennetek, tegyétek naggyá Szerbiát és Magyarországot” – mondta Orbán Viktor, aki Zsemberi Jánossal közösen átvágta a szalagot.

Topolyán a főépület mellett egy füves, egy kombinált és két műfüves pálya is elkészült. Jövőre megépülhet az akadémia centerpályája, amely az UEFA szigorú nemzetközi szabványainak is megfelel. A fűthető pálya mellett játékospihenő, erőnléti edzésekre szolgáló helyiség is lesz a több mint négyezer férőhelyes stadionban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik