Sportpolitika: a kormány átvállalja a Fradi, a Vasas, az Újpest és még 3 sportklub adósságát

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.11.16. 22:16
null
Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás, az MTK elnöke a jubileumi gálaesten (Fotó: MTI)
Stratégiai megállapodást kötött a kormány az MTK-val, a 2013 és 2020 között évi 300 millió forintos támogatást biztosító megegyezést Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás írta alá a klub megalakulásának 125. évfordulója alkalmából tartott jubileumi gálaesten szombaton. Az MTK elnöke azt is bejelentette: a kormány átvállalja hat fővárosi klub adósságát, az MTK pedig 5 milliárd forintot kap fejlesztésre.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke ismertette, az MTK, a Bp. Honvéd, a BVSC, a Ferencváros, a Vasas, és az Újpest 2014-től már adósság nélkül működhet tovább. A Fidesz európai parlamenti képviselője bejelentette azt is, további öt nagy fővárosi klubbal is stratégiai megállapodást köt majd a kormány.

A klubelnök ismertetése szerint az MTK összesen 5 milliárd forintot kap a kormánytól a meglévő sportlétesítményeinek fejlesztésére, valamint a Brüll Alfréd Akadémia létrehozására, majd azzal folytatta, hogy a 2014–2015-ös idényben megújul az MTK Hungária körúti labdarúgó-stadionja. A klubelnök a szombati napot az egyesület „újjáalapításának" nevezte.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, hogy az MTK Magyarország egyik legeredményesebb egyesülete, és emlékeztetett arra, hogy a klub sportolói 33 olimpiai bajnoki címet szereztek, ezzel a teljesítménnyel az országok rangsorában a 33. lennének, megelőzve például Brazíliát.

A kormányfő azt kívánta, hogy az elvi és támogatói megállapodásnak köszönhetően a kék-fehér egyesület következő 125 éve is legalább ilyen sikeres legyen. A miniszterelnök szerint a magyar sport ellentmondásos, mert miközben a versenysport nemzetközileg sikeres, addig a magyar gyerekek vészesen keveset mozognak. Hozzátette: mivel a sport a lelki egészséghez is szükséges, ezért döntött a kormány a hazai sportlétesítmények felújítása mellett. „Magyarország jövője a gyerekeinkben van, ezért semmi sem drága" – jelentette ki, hozzátéve: bízik benne, hogy a megállapodásnak köszönhetően egyre több gyerek kezd el sportolni, és új bajnokok nőnek majd fel.

Ezt követően a 125 éves évforduló alkalmából Orbán Viktor és Deutsch Tamás elismeréseket nyújtott át az MTK legsikeresebb korábbi és jelenlegi sportolóinak. Többek között olyan olimpiai vagy világbajnokok léphettek a színpadra, mint Schmitt Pál, Sákovicsné Dömölky Lídia, Horváth Zoltán, Bárány Árpád, Tordasi Ildikó, S. Kovács Ádám, Wichmann Tamás, Kovács Edit és Storcz Botond. Több kiemelkedő MTK-sportoló külföldi tartózkodása miatt nem lehetett jelen az ünnepségen.

Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság elnöke a rendezvény elején bejelentette, hogy fair play díjban részesítik az MTK-t. A döntést azzal indokolta, hogy a klub sportolói mindig a tisztesség és a becsület jellemezte, s a klub hazai és nemzetközi szinten is öregbítette a magyar sport hírnevét. A díjat Deutsch Tamás vette át.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik