Sportos Michelin-csillagok – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2019.02.04. 23:28

Nyilván az 1958-as premieren még nem volt késhegyre menő küzdelem, hiszen maguk a versenyzők és a szavazók is csak ismerkedtek az új szisztémával, ízlelgették az Év sportolója-választás zamatát. S abból kiindulva, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) immár hatvanegyedik voksolásánál tartunk, azt kell hinnem, alapvetően a többségnek ízlett is a magyar sport évenkénti „főztje”. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki mindig kinyalta tányért a fogások után, hiszen az összehasonlítás esetleges és nehéz, az ország legjobb halászleve és csúsztatott palacsintája között nem könnyű sorrendet felállítani. Mégis meg kellett tenni esztendőről esztendőre, s bizony néha előfordult, hogy az előbbit főző szakács szomorkodott, mert az édesebb szájú zsűri a desszertre szavazott, vagy épp fordítva, a cukrász búsongott süteménye diadalának elmaradása miatt.

A hatvanegyedik alkalommal összesen 439 sportújságíró állította sorrendbe a 2018-as év sikereit arató hazai klasszisokat, ez sajtótörténeti csúcs, egyben jelzi: egyrészt a kollégák egyre inkább magukénak érzik a versengést, másrészt többfelé oszlik a felelősség is. A kategóriánkénti tízes listák összeállítását az MSÚSZ elnöksége vállalta, s már itt is előfordultak szakmai viták, most a dobogósoknál szintén lehet polemizálni, ki jutott be a legjobb háromba, s ki nem. Ám az én olvasatomban ez leginkább azt mutatja, a magyar sportolók, ahogy általában, tavaly is annyi szép eredményt értek el, hogy nem „csak” tízen, illetve nem „csak” hárman aspirálhatnak az év legjobbja címre.

A díjátadás minőségének és nagyságrendjének fejlődése szintén kézzelfogható; egy puritán irodahelyiségből a Nemzeti Színházig, néhány meleg kézfogástól világszínvonalú gáláig ívelt a több mint hat évtizedes sikertörténet. Immár negyedszer lesz házigazda a méltó kulisszákat adó teátrum, a hivatalosan M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2018 elnevezésű eseménynek a főműsoridős élő televíziós közvetítés, a MOB és az MLSZ partnersége, hazai és külföldi sztárok részvétele további rangot ad. Két erre az alkalomra hazalátogató olimpiai bajnok, a gyorskorcsolyázó Hunyady Emese és a 92-szeres válogatott labdarúgó, Fazekas László emeli majd a február 14-i est fényét, no meg azok a további világklasszisok, akiknek a neve még titok, de higgyék el, senkinek sem kell őket bemutatni, amikor színpadra lépnek.

Ettől persze még a friss díjazottak a legfontosabbak, s a magyar sport meg-megújuló aranyfedezete biztosra mondatja velünk, jó kezekbe kerülnek a trófeák. Avagy Michelin-csillagos menüt főztek ki versenyzőink 2018-ban is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik