Sportlövő-vk: Mészáros Eszter olimpiai kvótát szerzett

Vágólapra másolva!
2019.05.26. 14:16
null
Mészáros Eszter kvótát szerzett a 2020-as olimpiára (Fotó: ISSF)
Mészáros Eszter kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára vasárnap a Münchenben zajló sportlövő-világkupán, miután a hatodik helyen végzett női légpuskában.

 

Győrik Csaba megmondta. A szövetségi kapitány az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat németországi állomása előtt egyfelől emlékeztetett: a müncheni viadalon – a pálya sajátosságai, a technikai jellemzők és a rendkívül népes mezőny miatt – hagyományosan csak magas eredményekkel lehet döntőbe jutni, a magyar csapatról szólva pedig megjegyezte,„érdemes a felnőtteket egyre inkább szorongató, fiatal puskás lányokra figyelni, mert jók”.

GYŐRIK CSABA

Eszter azért tagja a csapatnak, mert annak ellenére, hogy csak tizenhét éves, és alig két éve lő, nagy tehetség, akiről tudtuk, képes lehet olimpiai kvótát szerezni. Teljesítményének az értékét növeli, hogy az idei müncheni világkupa-viadal minden idők legnépesebb sportlövőversenye, amelyen 96 ország, 987 versenyzője indult el. Mesteredzője, Szucsák László másfél éve egy gödöllői versenyen rámutatott Eszterre, és azt mondta: ez a lány ki fog jutni az olimpiára. Szucsák László nem véletlenül a világ legjobb puskás edzője, érdemes hinni neki!"

A szakember szavait már a müncheni vk-verseny első napja igazolta, a vasárnapi programban a női légpuskások fináléjába jutáshoz kiemelkedőnek számító, legalább 630 körös eredményre volt szükség – és Mészáros Eszter kimagaslóan teljesített: 630.2 körrel hetedikként került a nyolcas döntőbe.

A Török Ignác Gimnázium Gödöllői DSE mindössze 17 éves versenyzője – pályafutása első felnőtt világkupadöntőjében – az első ötlövéses sorozat után megőrizte hetedik helyét, majd a második ötös szériában feljött az ötödik pozícióba. A kieséses szakaszban, az egyes lövésekben ketten is előtte búcsúztak, így a magyar tehetség a hatodik helyen zárt. S miután a legjobb hatba jutó lövők közül a szabályok szerint már csak a román Laura-Georgeta Coman és Szucsák László tanítványa szerezhetett kvótát – a világkupa-viadalok egyéni számaiban két-két tokiói indulói jogot osztanak ki –, Mészáros Eszter a pisztolyos Major Veronika (Befag-Keszthely) és a puskás Péni István (UTE) után a harmadik sportlövő-kvótát nyerte Magyarországnak.

A nemzetenként és számonként maximálisan megszerezhető két ötkarikás részvételi jogot már a korábbi versenyeken begyűjtő indiaiak és kínaiak megvívták a maguk éremcsatáit – a viadalt az indiai Apurvi Chandela nyerte.

Ez életem legboldogabb hatodik helyezése. Már az első sorozat után éreztem, hogy nagyon jó eredményt érhetek el, ugyanakkor a 630.2 kör nem egyéni csúcs, mert kétszer is lőttem már ennél jobbat – igaz, azok hazai versenyek voltak. A nemzetközi mezőnyben korábban még nem teljesítettem ilyen jól. Az alapverseny első sorozatát látva lassan, megfontoltan lőttem. Nem tagadom, a döntő előtt kicsit izgultam, mert tudtam, szerencsés esetben a hatodik helyezés is elég lehet az olimpiai kvótához. Egyelőre nem tudom még felfogni, mekkora sikert is értem el” – értékelt boldogan Mészáros Eszter.

VILÁGKUPAVERSENY, MÜNCHEN
Légpuska. Nők:
1. Apurvi Chandela (indiai) 251.0 kör (alapverseny: 633.0), 2. Vang Lu-jao (kínai) 250.8 (631.9), 3. Hszü Hung (kínai) 229.4 (630.8), ...6. Mészáros Eszter 162.8 (630.2), ...35. Dénes Eszter 625.7 – az alapversenyben, ...55. Horváth Lea 624.9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik