Sportlövő Eb: Major és Csonka döntős, a csapat bronzérmes

PIRCS ANIKÓ (Bologna)PIRCS ANIKÓ (Bologna)
Vágólapra másolva!
2019.09.21. 10:57
null
Major Veronika új egyéni rekordot ért el (Fotó: Tumbász Hédi)
Major Veronika és Csonka Zsófia is bejutott a döntőbe női sportpisztolyban a bolognai Európa-bajnokságon. Csonkának a két francia versenyzőből egyet kell megelőznie az olimpiai kvótáért a 15.45-kor kezdődő döntőben. Az Egri Viktóriával kiegészülő válogatott bronzérmes lett a csapatversenyben.

Parádézott a női sportpisztolyosok alapversenyének második szakaszában, a gyors lövésekben Major Veronika, a 22 éves keszthelyi klasszis a maximálisan elérhető 300 körből 299-et lőtt, és 589 körös eredményével 4. helyen jutott be a fináléba.

Reggel azzal az érzéssel ébredtem, hogy ma jól fogom lőni a gyorsot, és szerencsére sikerült is. Elég csúnya az a 9.1, ami az utolsó előtti lövésnél becsúszott, de hát rosszat lőni ér, legalább lesz mit ki kijavítani – mondta mosolyogva Major Veronika, miután sorra gyűjtötte be a gratulációkat a ritkán látható eredményéhez. – Edzésen már sikerült háromszázat lőnöm, de versenyen 298 volt az eddigi legjobb eredményem. Amikor a verseny közben rápillantottam a monitorra, jó érzés volt látni a kerek számokat, és noha nem sikerült hibátlanra hozni, így is elégedett vagyok.”

Csonka Zsófiának közjátékkal indult a második versenynapja, szombat reggel az első sorozat helyett – amelybe eredetileg be volt sorolva – a másodikban lőtte a gyors lövéseket, miután hosszas egyeztetés után másik lőállást kapott. A pénteki pontlövéseknél ugyanis nagyon zavarta a pécsi versenyzőt, hogy a megszokott technikájával a pisztolya hozzáért volna az asztalhoz, amikor elindította a lövőmozdulatot – ami szabálytalan –, és noha a zsűri nem figyelmeztette, kérésére áthelyezték az utolsó lőállásra, ahol egy „résben” lőhetett. Volt kockázata a változtatásnak, hiszen próbalövésekre nem volt lehetősége, így élesben kellett „kipróbálnia” az új lőállást. De megérte módosítani, a szám 2015-ös Európa-bajnoka hibátlan utolsó ötös sorozatának köszönhetően 580 körös eredménnyel, a nyolcadikként kvalifikálta magát a döntőbe. Csonka Zsófia a fináléban olimpiai kvótáért is versenyezhet, rajta kívül a két francia riválisának nincs még ötkarikás indulói jogosultsága – miután az Eb-n két kvótát osztanak, ha egyiküket megelőzi, az eddig négy ötkarikás játékokat megjáró sportoló újra indulói jogot szerez.

Amennyire jó volt, hogy a módosítás eredményeként a megszokott technikával lőhettem, annyira zavart is a helyzet, mert nem szeretem az utolsó pillanatban történő változtatásokat, de abban bíztam, hogy nem véletlenül történnek a dolgok – kezdte az alapverseny értékelését Csonka Zsófia. – Mindez ráadásul azzal járt, hogy kitüntetett figyelmet kaptam a bíróktól, de nem okozott gondot, ez vele jár. A gyengébb lövéseimnél nüanszokon múlt, hogy egy nyolcas ne kilences, a kilences pedig ne tízes legyen, ez pedig morcossá teszi az embert. Nem szoktam csúnyán beszélni verseny közben, de az utolsó öt lövés előtt mondtam rendesen a magamét, az addigra bennem felgyülemlő düh és dac kellett is az utolsó sorozathoz, és a döntőbe jutáshoz.”

A mezőny harmadik magyarja, Egri Viktória 570 körrel a 32. helyen zárt.

A magyar versenyzők teljesítménye összetettben is sokat ért, az 1754 körrel győztes németek és a 1744 egységgel ezüstérmes franciák mögött 1739 körrel bronzérmes lett a magyar trió a csapatversenyben.

„Korábban, amikor mások mondták, nem értettem, hogyan fordulhat elő az, hogy amikor az ember mindent belead, mégsem jön az eredmény, most a verseny első szakaszában, a pontlövészetben sajnos megtapasztaltam – nyilatkozta Egri Viktória. – A szombati folytatásra azonban úgy álltam oda, hogy minden elölről kezdődik, tiszta lappal indulok, és sokkal jobban is ment. Fejben az utolsó lövésig bírtam, az utolsó lövésre elveszett a koncentráció, így gyengébb sorozat lett a vége, de az első huszonkilencre büszke vagyok, ezt fogom megőrizni. Miután egyértelművé vált, hogy nem tudok döntőbe jutni, az lebegett a szemem előtt, hogy mindent bele kell adni, mert szerettem volna tevékenyen kivenni a részem a csapatéremből, aminek nagyon örülök. Hosszú és tanulságos év van mögöttem, gondolkodásmódot kellett váltanom, mindent alárendeltem a lövészetnek, mert tudomásul kellett venni, tartósan nagyon más a felnőttmezőnyben versenyezni, mint három éve, amikor a kezdők szerencséjével kvótát szerezve kijutottam az olimpiára.”

A Nemzeti Sportot Bolognából tudósítja: Pircs Anikó, Tumbász Hédi (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik