Tátrai Miklós csupán két körrel maradt le az egyéni döntőről (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

Az olimpiai számok versenyzői közül először a férfi légpisztolyosok álltak lőállásba a sportlövők eszéki 10 m-es Európa-bajnokságán. A csütörtöki program nyitó viadalában – az erőviszonyok ismeretében – nem lehettek vérmes reményeink, Győrik Csaba szövetségi kapitány nem ok nélkül jegyezte meg a Gradski Sportcsarnokban az alapversenynek berendezett teremben fel-alá sétálgatva, hogy az egyéni versenyben ezúttal a csapatviadal folytatásának kivívása az elsődleges cél.

A csapatversenyek lebonyolítása ugyanis az előző évhez képest megváltozott: ezúttal nem rendeznek külön kvalifikációs szakaszt a háromtagú nemzeti együtteseknek, hanem az egyéni alapverseny eredményei adódnak össze, és az így kialakult sorrend alapján jut a következő szakaszba a legjobb nyolc válogatott. A Tátrai Miklós (BHSE), Nagy László (BHSE), Antal Balázs (UTE) alkotta magyar csapat pedig teljesítette a tervet: a hetedik helyen jutott a pénteki negyeddöntőbe, ahol Oroszországgal meccsel a négybe jutásért.

Tátrai egyébiránt az egyéni döntőről sem sokkal, két körrel maradt le, a Bp. Honvéd versenyzőjének lőállása mögött a magyar szakmai stáb tagjai gyorsértékelésükben egybecsengőn emelték ki, hogy „az elején ment el. Ha az első sorozatban egy közepes teljesítménnyel 96 körös sorozatot lő Miki, simán megvan a nyolcas finálé.” 

 

Tátrai azonban 93-as szériával kezdett, és bár a folytatásban már jól lőtt, hiába futott a finálét érő eredmény után.

„Két nyolcast lőttem az egész alapversenyben, sajnos mindkettőt az elején, ráadásul időben is nagyon elcsúsztam az első tíz lövésben. Nem először fordul velem elő, hogy időzavarba kerülök a verseny eleje miatt, a folytatásban dolgoznom kell az edzőmmel azon, hogy ezt a jövőben elkerüljük. Jó közepesre értékelem a teljesítményemet, a pozitívum, hogy egy nagyon küzdelmes alapversenyben az utolsó lövésig tudtam harcolni. Szeretném az utolsó negyven lövésemet átmenteni a pénteki vegyes páros viadalra” – értékelt a Nemzeti Sportnak Tátrai Miklós, aki 576 körrel a 16. helyen zárta a viadalt. Nagy László (BHSE) 571 egységgel a 37., Antal Balázs (UTE) 569-cel az 50. lett a légpisztolyosok versenyében.

A folytatásban, a női puskások versenyében aztán már csak egy hajszálon múlt a döntős szereplés: a 17 éves Dénes Eszter (UTE) kitűnő teljesítménnyel, 625.9 köregységgel végzett a 11. helyen az alapversenyben, s mindössze hat tized választotta attól, hogy a szombati fináléban is lőállásba léphessen.

„Elégedett vagyok az eredményemmel. Nem a döntős szereplést tűztem ki célul, hanem azt, hogy magamhoz képest a legjobban teljesítsek, és ez sikerült. Fontos versenyként tekintettem idén az Európa-bajnokságra, igaz, a juniorválogatott tagjaként szerettem volna versenyezni, de a korosztályos csapatba nem tudtam bekerülni a válogatók eredményei alapján. Amiatt van bennem egy kis rossz érzés, hogy az alapverseny-eredményemmel a juniorok között döntős lettem volna, hosszabb távon azonban biztosan profitálni fogok a világversenyeken a felnőttek között szerzett tapasztalatokból” – összegezte versenyét Dénes Eszter. Az ugyancsak juniorkorú Borsos Fanni (Nagykanizsai PLE) 622.3 körrel a 35., Zwickl-Veres Kata (KVSE) 621.8 körrel a 40. helyen zárt. A női légpuskás trió a csapatversenyben negyedik helyen kvalifikálta magát a negyeddöntőbe, a mieink ellenfele a román válogatott lesz.