Sportlövő Eb: férfi légpuskában sincs magyar döntős

PIRCS ANIKÓ (Eszék)PIRCS ANIKÓ (Eszék)
Vágólapra másolva!
2019.03.21. 16:57
Az olimpiai számok alapversenyeit rendezik meg a csütörtöki programban a 10 méteres eszéki Európa-bajnokságon. Meglepetésre sem Péni István, sem Sidi Péter nem jutott be a férfi légpuska döntőjébe, ahogyan férfi légpisztolyban és női légpuskában is magyarok nélkül rendezik a szombati finálét.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Az olimpiai számok versenyzői közül először a férfi légpisztolyosok álltak lőállásba a sportlövők eszéki 10 m-es Európa-bajnokságán. A csütörtöki program nyitó viadalában – az erőviszonyok ismeretében – nem lehettek vérmes reményeink, Győrik Csaba szövetségi kapitány nem ok nélkül jegyezte meg a Gradski Sportcsarnokban az alapversenynek berendezett teremben fel-alá sétálgatva, hogy az egyéni versenyben ezúttal a csapatviadal folytatásának kivívása az elsődleges cél.

A csapatversenyek lebonyolítása ugyanis az előző évhez képest megváltozott: ezúttal nem rendeznek külön kvalifikációs szakaszt a háromtagú nemzeti együtteseknek, hanem az egyéni alapverseny eredményei adódnak össze, és az így kialakult sorrend alapján jut a következő szakaszba a legjobb nyolc válogatott. A Tátrai Miklós (BHSE), Nagy László (BHSE), Antal Balázs (UTE) alkotta magyar csapat pedig teljesítette a tervet: a hetedik helyen jutott a pénteki negyeddöntőbe, ahol Oroszországgal meccsel a négybe jutásért.

Tátrai egyébiránt az egyéni döntőről sem sokkal, két körrel maradt le, a Bp. Honvéd versenyzőjének lőállása mögött a magyar szakmai stáb tagjai gyorsértékelésükben egybecsengőn emelték ki, hogy „az elején ment el. Ha az első sorozatban egy közepes teljesítménnyel 96 körös sorozatot lő Miki, simán megvan a nyolcas finálé.”

Tátrai azonban 93-as szériával kezdett, és bár a folytatásban már jól lőtt, hiába futott a finálét érő eredmény után.

Két nyolcast lőttem az egész alapversenyben, sajnos mindkettőt az elején, ráadásul időben is nagyon elcsúsztam az első tíz lövésben. Nem először fordul velem elő, hogy időzavarba kerülök a verseny eleje miatt, a folytatásban dolgoznom kell az edzőmmel azon, hogy ezt a jövőben elkerüljük. Jó közepesre értékelem a teljesítményemet, a pozitívum, hogy egy nagyon küzdelmes alapversenyben az utolsó lövésig tudtam harcolni. Szeretném az utolsó negyven lövésemet átmenteni a pénteki vegyes páros viadalra” – értékelt a Nemzeti Sportnak Tátrai Miklós, aki 576 körrel a 16. helyen zárta a viadalt. Nagy László (BHSE) 571 egységgel a 37., Antal Balázs (UTE) 569-cel az 50. lett a légpisztolyosok versenyében.

A folytatásban, a női puskások versenyében aztán már csak egy hajszálon múlt a döntős szereplés: a 17 éves Dénes Eszter (UTE) kitűnő teljesítménnyel, 625.9 köregységgel végzett a 11. helyen az alapversenyben, s mindössze hat tized választotta attól, hogy a szombati fináléban is lőállásba léphessen.

Elégedett vagyok az eredményemmel. Nem a döntős szereplést tűztem ki célul, hanem azt, hogy magamhoz képest a legjobban teljesítsek, és ez sikerült. Fontos versenyként tekintettem idén az Európa-bajnokságra, igaz, a juniorválogatott tagjaként szerettem volna versenyezni, de a korosztályos csapatba nem tudtam bekerülni a válogatók eredményei alapján. Amiatt van bennem egy kis rossz érzés, hogy az alapverseny-eredményemmel a juniorok között döntős lettem volna, hosszabb távon azonban biztosan profitálni fogok a világversenyeken a felnőttek között szerzett tapasztalatokból” – összegezte versenyét Dénes Eszter. Az ugyancsak juniorkorú Borsos Fanni (Nagykanizsai PLE) 622.3 körrel a 35., Zwickl-Veres Kata (KVSE) 621.8 körrel a 40. helyen zárt. A női légpuskás trió a csapatversenyben negyedik helyen kvalifikálta magát a negyeddöntőbe, a mieink ellenfele a román válogatott lesz.

 

A KEZE IS REMEGETT

Major Veronika, az alapverseny győztese:
„Sikerült még megőrizni az indiai kvalifikációs világkupán szerzett energiákból. Nem sokat tudtam pihenni a viadal óta, szinte folyamatosan edzettem, így még lendületből sikerült ez az eredmény. Meglehetősen fárasztó volt az alapverseny, és ha nem lett volna elég a hatvan lövés, még ott volt Sike Reni utolsó négy lövése, amelyet végigizgultam – legalább olyan megterhelő volt, mint a saját sorozataim.”

Sike Renáta, az alapverseny 4. helyezettje:
„Nagyon boldog vagyok, egyaránt örülök az egyéni rekordomnak, és annak, hogy végre kifizetődött az a sok munka, amelyet az utóbbi időben végeztem. A verseny közben nem figyeltem, hogy állok, de amikor az utolsó lövés után megnéztem az eredményemet, megdobbant a szívem. El sem akartam hinni, amit látok: 97-es, 98-as, 99-es sorozat. Ezeket én lőttem?! Éreztem, hogy jó formában vagyok, tudtam, hogy a kezemben van ez az eredmény, ugyanakkor ettől kicsit meg is ijedtem, még a kezem is remegett reggel.”

A legerősebb szakág képviselőitől, férfi puskásainktól reális elvárás volt, hogy akár mindkét kiválóságunk, Péni István (UTE) és Sidi Péter (KVSE) is kvalifikálja magát a férfi légpuskások döntőjébe. Sidi hatalmas lendülettel kezdte az alapversenyt, amely az élmezőnybe repítette két sorozat után. A rutinos komáromi lövő a harmadik szériában azonban gyengébben lőtt, amelynek eredményeként jelentősen visszaesett a rangsorban, miközben Péni pont a harmadik tíz lövésével tört be a legjobb nyolcba, és a hatodik sorozatig tartotta is finálét érő pozícióját. Sidi a hatodik, utolsó sorozatot a kilencedik helyről kezdte, azonban a folytatásban nem tudott följebb kapaszkodni, 626.0 körrel a 13. helyen zárt. A végjátékban ráadásul Péni is kicsúszott a legjobb nyolcból, 626.8 köregységgel a 10. helyen fejezte be a viadalt – egyetlen tizeddel többel, 626.9 körrel már döntőbe lehetett kerülni.

Ahogyan korábban is említettem, nem erre a versenyre készültünk elsősorban. Az év első felében az indiai kvalifikációs világkupára és a kvótaszerzésre fókuszáltunk az edzőmmel. Azóta, hogy megszereztem az olimpiai indulási jogot, elsősorban fizikai edzéseket végzek, és az egyetemi vizsgáimmal igyekszem haladni. Ezzel együtt nem lőttem rosszul, elkeseredett és csalódott vagyok” – mondta versenyét követően Péni.

A viadal harmadik magyarja, Somogyi Péter (ZTE) 625.0 körrel a 19. helyen zárt. A Péni, Sidi, Somogyi trió másodikként jutott be a csapatverseny negyeddöntőjébe, ahol a horvátokkal találkozik.

A három balul sikerült szám után aztán a női pisztolyosok alapja valamelyest kárpótolta a magyar csapatot, ugyanis a februári világkupa-viadalon légpisztolyban és sportpisztolyban is győztes, és ezzel olimpiai kvótás Major Veronika, valamint a légpisztoly korábbi Eb-bronzérmese és világbajnoki ötödikje, Sike Renáta is nagyszerűen szerepelt. Major 578 körrel az egész mezőny legjobb eredményét produkálta, míg Sike mindössze egy körrel elmaradva csapattársától a negyedik helyet szerezte meg a 60 lövéses alapversenyben, így mindketten készülhetnek a szombati nyolcas döntőre, melyet 12.30-kor rendeznek. A szám harmadik magyarja, Egri Viktória 564 körrel a 24. lett.

Pénteken a csapatversenyek negyeddöntőit, illetve az olimpia műsorán szintén szereplő vegyespáros számok alapversenyét rendezik meg, szombaton a hat olimpiai szám döntőit bonyolítják le, majd vasárnap a csapatversenyek éremcsatározásaival zárul a kontinensviadal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik