Sportlövészet: az ISSF jelentős változásokra készül a vb-vel

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.10.04. 20:32
A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) végrehajtó bizottságának budapesti ülésén kidolgozta, hogyan lehetne már a közeljövőtől kezdve növelni a világbajnokságok számát.

Alekszander Ratner, az ISSF és az európai szövetség (ESC) főtitkára a Budapesten zajló első ifjúsági Európa-bajnokság kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta: 2021-től kétévente rendeznének vb-t a pisztolyos, valamint a puskás versenyszámokban, míg külön a koronglövőknek, 2022-től pedig négyévente minden szakágnak közös helyszínen lenne a megméretése, a fennmaradó páros években pedig adott az olimpia.

A sportlövőknél eddig négyévente rendeztek vb-t, a legutóbbi két alkalommal – 2014-ben, valamint 2018-ban – a juniorokkal és csapatokkal együtt már 102 versenyszámban hirdettek bajnokot.

„Nagyon remélem, hogy december hetedikén Münchenben az ISSF közgyűlése támogatja a végrehajtó bizottság javaslatát, így elkezdhetjük a program részletes kidolgozását, valamint áttérhetünk annak gyakorlati megvalósítására” – mondta Ratner.

Kiemelte: az ifi Eb magyar kezdeményezésre született egy korábbi versenysorozat reformálásával, és Budapest nagyszerű választás első helyszínnek.

„A magyarok rendkívül aktívak a versenyek rendezését illetően, Sarlóspusztán, majd két alkalommal Győrben, most pedig Budapesten is nagyszerű házigazdák” – közölte.

Nagy György, a magyar szövetség elnöke komoly sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy nemcsak az ISSF, hanem az ESC teljes vezérkara is Budapesten ülésezik a napokban. Csütörtökön az ESC tartott elnökségi ülést, majd szombaton a szervezet közgyűlésére kerül sor. Hozzátette: ez a magyar sportlövészet elismerése is egyben, amelyből minden bizonnyal profitálnak majd, amikor pályáznak egy verseny megrendezésére.

„Az idén már három jelentős európai viadalnak adtunk otthont, és fontos lenne, hogy olyan versenyt is tudjunk rendezni, amelyen adott esetben olimpiai kvóták kerülnek kiosztásra, mert az eredmények azt mutatják, hogy a hazai pályának igenis van előnye” – nyilatkozta Nagy György.

Sinka László, a hazai szövetség főtitkára elmondta: az ESC szombati közgyűlésén az 50 tagországból 47 képviselteti magát, az ISSF vezetőivel együtt csaknem 60 országból 120 sportdiplomata érkezett a magyar fővárosba.

„A Fehér úton 700 millió forintból megújult Nemzeti Lőtér kimondottan korszerű és elegáns lett, ideális helyszíne az első ifjúsági Eb-nek, amelyen a selejtezőket követően csak a legjobbak vehetnek részt” – mondta. Kiemelte: a kontinensbajnokságon 12 ország 16 válogatottja, mintegy száz versenyző küzd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik