Sportlétesítmény: Újabb pályák épülnek a Kárpát-medencében – Szijjártó

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.14. 21:36
null
Szijjártó Péter (balról a második) a nyárádszeredai műfüves pálya átadóján (Fotó: Haáz Vince)
Újabb pályák, akadémiák, csarnokok fognak épülni a Kárpát-medencében a határon túli területeken is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az erdélyi Nyárádszeredában, a település magyar kormánytámogatással megvalósult műfüves labdarúgópályájának ünnepélyes átadásán.

Az avatóünnepségen elmondott beszédében a politikus rámutatott: a magyar sportnemzet, amely büszke az Aranycsapatra, olimpiai, világ- és Európa-bajnokaira, és a jelenre, arra, hogy Budapest Európa sportfővárosa, Magyarország idén pedig négy olimpiai sportág világbajnokságát rendezi meg.

„Sportnemzetből igazi sportoló nemzetté szeretnénk válni. Ezért építünk akadémiákat. Azért, hogy a fiatalok a lehető legjobb körülmények közepette és a szellemi, erkölcsi nevelés minden egyes gyümölcsét élvezve pallérozódhassanak" – mondta Szijjártó Péter.

A 2016-os labdarúgó Eb-n elért sikereket és a Kárpát-medence egészét felölelő ünneplést hozva fel példaként rámutatott: a sport, különösen a foci, mindig egységbe kovácsolja a nemzetet.

Valamennyi Kárpát-medencei fiatal erőt merített ezekből a sikerekből – tette hozzá. Arról biztosította a Kárpát-medencei fiatalokat, hogy mindig számíthatnak Magyarország támogatására, a kormány kötelességének tartja, hogy gondoskodjon róluk, akár sportról, oktatásról, vagy kultúráról van szó.

Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány nagyra becsüli a Székely Labdarúgó Akadémián zajló munkát. Tavaly úgy döntött, hogy 170 millió forinttal támogatja a Márton Áron Tehetséggondozó Központ munkáját és 2 milliárd forintot szán az egyesület működésére és további fejlesztésére – közölte.

Szijjártó Péter Tóth Sándorral, Nyárádszereda polgármesterével, Péter Ferenccel, a Maros megyei önkormányzat elnökével, Szondi Zoltánnal, az FK Csíkszereda elnökével és Gabriel Bodescuval, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) főtitkárhelyettesével közösen avatta fel a több mint 100 millió forintos beruházásból megvalósult – 250 férőhelyes lelátóval és világítóberendezéssel rendelkező – műfüves nagypályát. Az önkormányzat 31 millió forinttal járult hozzá a pálya körüli infrastruktúra kialakításához.

Nyárádszereda – a csíkszeredai fociakadémia egyik alközpontjaként – az erdélyi utánpótlás-nevelés fontos helyszínévé vált, 90 Nyárád-menti gyerek számára teremtve sportolási, fejlődési lehetőséget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik