Sportpolitika: íriszképet és vénalenyomatot vehetnek a szurkolóktól

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.06.04. 16:13
null
A jövőben a sportrendezvények szervezői akár íriszképet és vénalenyomatot vehetnek a szurkolóktól (Fotó: MTI)
A sportrendezvények szervezői – ha beléptetőrendszert alkalmaznak – a jövőben jogosulttá válnak arra, hogy a jegy- és bérletvásárlók képmásából, íriszképéből, ujj- vagy tenyérnyomatából generált kódot készíthessenek és kezelhessenek – többek között erről szól az a törvényjavaslat, amelyet két fideszes képviselő nyújtott be a parlamentnek.  

A Vas Imre és Simon Róbert Balázs által jegyzett, a sporttörvény módosítására készített indítvány kitér arra, hogy csak névre szóló belépőjegyet vagy bérletet lehet értékesíteni. A néző személyazonosságát pedig belépéskor összevetik a jegyhez vagy bérlethez hozzárendelt, a szervező által nyilvántartott adatokkal. A beléptetés során a nézők személyazonosságát egybevetik a sportrendészeti nyilvántartás adataival is, hogy az abban szereplő, kitiltott szurkolók ne juthassanak be a mérkőzésre – folytatódik a szöveg.

Az indítvány szerint beléptetőrendszer használatának esetén a sportesemény szervezői kötelezővé tehetik az azonosításra alkalmas, úgynevezett klubkártya kiváltását. A szervezők a klubkártya kiváltásának feltételeként meghatározhatják, hogy – személyazonosítás céljából – a kártya tulajdonosának „képmásából, íriszképéből vagy vénalenyomatából generált, vissza nem fejthető, titkosított, algoritmizált alfanumerikus kódot (HASH)” készíthessenek és kezelhessenek – áll az indítványban. A HASH kód elkészítése után az ahhoz felhasznált biometrikus adatokat törölni kell.

Ha a néző személyes adatai vagy a HASH-kód nem egyeznek meg a szervező által nyilvántartottakkal, akkor a nézőt nem lehet beengedni a mérkőzésre, a beléptetés során rögzített személyes adatait viszont haladéktalanul törölni kell.

A belépőjegy, bérlet, valamint klubkártya eladásakor az azokkal belépésre jogosult személy nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét, továbbá lakcímét a szervező, valamint a szervező által megbízott, sportesemény-szervező tevékenységet folytató szervezet vagy sportszervezet belépőjegy, bérlet, illetve klubkártya érvényességének lejártát követő három munkanapig tartja nyilván – javasolja a két politikus.

Az általános indoklásban azt írják, a törvényjavaslatnak az a célja, hogy a szervezők a modern technológia segítségével már a beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették a „fair play szellemét a lelátókon”. A részletes indoklás arra is kitér, hogy bizonyos technológiák segítségével kiszűrhető, hogy a korábban rendbontást elkövető személyek más személyazonosságával belépjenek a stadionokba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik