Sakk: nevetőgáz okozhatta az ukrán nagymester halálát

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.03.06. 18:35
null
Sztaniszlav Bogdanovics és Alekszandra Vernyigora (Fotó: Facebook)
Moszkvai lakásában holtan találták Sztaniszlav Bogdanovics 27 éves ukrán sakknagymestert, valamint 18 éves barátnőjét, a még egyetemista, de szintén kiváló sakkozó Alekszandra Vernyigorát. Sajtóhírek szerint a pár halálát az ún. nevetőgáz belélegzése okozta.

 

A hivatalosan dinitrogén-oxid nevű, édeskés ízű és szagú gáz táplálja az égést, a belsőégésű motorok teljesítményének fokozására használják, alkalmazzák a gyógyászatban is, ám éppen euforizáló hatása miatt alkalmas narkotikumnak is.

A kéjgáznak vagy nevetőgáznak is nevezett anyag nagyobb mennyiségben belélegezve nehezíti a légzést, „kedélyjavító” használata nem egy halálesethez vezetett már.

Bogdanovics és Vernyigora holtteste mellett nevetőgázt tartalmazó, annak belélegzését segíteni hivatott ballonokat találtak. A rendőrség kizárta az idegenkezűséget – írja a BBC a sport.ua és a chess-news.ru híradásaira hivatkozva.

A különösen rapidsakkban erős Bogdanovics nagymester annak idején U18-as ukrán bajnok volt, és néhány nappal ezelőtt azzal keltett feltűnést, hogy egy online sakktornán orosz színekben versenyzett szülőhazája, Ukrajna ellen.

Ukrajnában sokan kritizálták ezért, emlékeztetve arra, hogy Oroszország megszállva tartja szülőhazája bizonyos területeit. Egy Facebook-posztban reagálva Bogdanovics többek között azt írta: Moszkvában vendégeskedik, ahol megbecsülik, és ő a maga részéről így kívánt egy apró lépéssel hozzájárulni a két ország közötti feszültség enyhítéséhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik