Sakk: nehéz helyzetbe került a torna egyik esélyese

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.03.18. 18:25
null
Ting Li-zsen a második játszmáját is elveszítette (Fotó: AFP, archív)
A sakkvilágbajnok-jelölti torna egyik esélyesének tartott kínai Ting Li-zsen már a verseny elején nagy gondba került, második játszmáját is elveszítette, így továbbra is pont nélkül áll, ami ebben a mezőnyben döntő lehet.

 

A Jekatyerinburgban zajló sakkvilágbajnok-jelölti torna második fordulója után egy dolog biztos, hogy az egyik esélyesnek tartott, másodikként kiemelt kínai Ting Li-zsen egyre nagyobb bajban van, miután az első két körben vereséget szenvedett. Előbb honfitársától, Vang Haótól, majd a francia Maxime Vachier-Lagrave-tól kapott ki, így jelenleg szerzett pont nélkül az utolsó helyen áll az összesítésben.

A formán kívüli kínai versenyzőnek – akinek egyébként 2800 feletti Élő-pontja van a FIDE-ranglistán – ráadásul a 3. fordulóban a torna legnagyobb esélyesével, az amerikai Fabiano Caruanával kell szembenéznie, aki a 2. fordulóban beindult, és nagyon magabiztosan győzött a szabadkártyás orosz Kirill Alekszejenko ellen.

A 2. forduló „orosz párbajának” két részvevője, Jan Nyepomnyascsij és Alekszandr Griscsuk – figyelmeztetve a koronavírus-járványra – a mérkőzés előtti kézfogás helyett a könyöküket érintették össze, majd annyira barátságos lett az összecsapásuk, hogy a 40. lépésben kiegyeztek egy döntetlenben.

Akárcsak az 1. fordulóban, a másodikban is a holland Anish Giri mérkőzése húzódott el a legtovább, a másik három játszma már régen véget ért, amikor ő még mindig küzdött a kínai Vang Haóval. De megérte kitartania, mert a Nyepomnyascsij elleni nyitó meccsel ellentétben a végére ezúttal sikerült a vesztes állását remire hoznia, így jelenleg már csak Ting Li-zsennek nincs pontja a tornán.

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, JEKATYERINBURG
2. FORDULÓ
Fabiano Caruana (amerikai)–Kirill Alekszejenko (orosz) 1:0
Jan Nyepomnyascsij (orosz)–Alekszandr Griscsuk (orosz) 0.5:0.5
Vang Hao (kínai)–Anish Giri (holland) 0.5:0.5
Maxime Vachier-Lagrave–Ting Li-zsen (kínai) 1:0

Az állás: 1. Caruana 1.5 pont, 2. 2. Nyepomnyascsij 1.5, 3. Vachier-Lagrave 1.5, 4. Vang Hao 1.5, 5. Griscsuk 1, 6. Giri 0.5, 7. Alekszejenko 0.5, 8. Ting Li-zsen 0

A 3. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Ting Li-zsen–Caruana
Giri–Vachier-Lagrave
Griscsuk–Vang Hao
Alekszejenko–Nyepomnyascsij

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik