Sakk: májusban mutatják be a Polgár nővérekről készült filmet

Vágólapra másolva!
2017.04.25. 16:16
Magyarországon május 14-én az Uránia moziban mutatják be azt a dokumentumfilmet, amely a sakkolimpiai bajnok Polgár nővérekről, Zsuzsáról, Zsófiáról és Juditról szól. Az alkotást a Zsidó Művészeti Napok keretében vetítik – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

„Ez a film a sakkról szól, de nem sakk-film. Először és legfontosabban egy család bámulatos emberi története, amely a sakk körül forog, de ami egyetemes egzisztenciális problémákat vet fel: a gyermeknevelést, a nemek különbözőségét, a szeretet erejét, valamint az »élhető létezés« és a »folyamatos teljesítés« közötti ellentmondást” – olvasható az ajánlásban.

A rendező, Yossi Aviram így fogalmazott: „Ami igazán izgat, az nem annyira a sakkjáték, mint a család és az egyének története. A sakk hátteret szolgáltat, ürügy egy megragadó családregény elmesélésére.”

A Polgár lányok című alkotás hazai ősbemutatójára kétévi nemzetközi szereplés után kerül sor. A dokumentumfilm a 2014-es jeruzsálemi filmfesztivál versenyprogramjában indult útjára, majd ezt követően számos sikeres vetítésen vett részt világszerte. A produkció különleges értékű magyar és nemzetközi videoanyagokat, archív fényképeket tartalmaz, melyek nagy része először kerül nyilvánosságra.

A magyar nyelvű változat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal koprodukcióban valósult meg. Az ősbemutatót nem követi moziforgalmazás, az Uránia azonban újabb alkalmi vetítéseket szervez és a film vidéki városokban is látható lesz. A televíziós premier ősszel, a közmédiában lesz, ezután lesz elérhető a film DVD-n és internetes platformokon is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik