Sakk: Budapestre látogat a legendás orosz világbajnok

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2013.09.19. 15:57
null
Polgár Juditnak hároméves munkával csábította Budapestre Garri Kaszparovot (Fotó: Czerkl Gábor)
Szeptember 29-én Budapestre látogat a legendás sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov. A már visszavonult orosz klasszis az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál keretében jön el a fővárosi Művészetek Palotájába.

A programtervezet szerint Kaszparov előadást tart pályafutása legszebb játszmáiból, de várhatóan az egész napos rendezvény más műsoraiban is szerepet kap.

Polgár Judit, az idén a Művészetek Palotájában sorra kerülő esemény alapítója és főszervezője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hároméves „puhítás” után sikerült elérnie, hogy a legendás
orosz sakkozó elfogadja meghívását.

„Örülök, hogy Garri meghívásával a profi sakkozóknak is tudok majd újat nyújtani” - jelentette ki Polgár Judit, majd beszélt arról is, hogy Kaszparov vele és az Európai Sakkszövetséggel karöltve 2011-ben kezdett lobbizni a sakk iskolai bevezetése érdekében.

A legfiatalabb Polgár nővér emlékeztetett arra, hogy a közoktatásra kidolgozott Sakkpalota programja idehaza bekerült a Nemzeti Alaptantervbe a választható tárgyak közé. Erről nemzetközi pedagóguskonferenciát is tartanak a Müpában, amelynek keretében az érdeklődő tanárok előadásokat hallgathatnak meg a magyar és a svéd sakkprogramról, valamint arról, hogy a legkomplexebb stratégiai táblajátékot miként lehet felhasználni az oktatásban.

A sakkfesztivál keretében évfordulós megemlékezés is lesz, mivel 25 éve annak, hogy a magyar női sakkcsapat - megtörve az évtizedeken át tartó szovjet hegemóniát - Szalonikiben olimpiai bajnokságot nyert, mégpedig a három Polgár nővér, Zsuzsa, Judit és Zsófia aktív közreműködésével.

A délelőtt 10 órától este 7-ig tartó fesztivál ezúttal is számos egyéb színes programot kínál. Összecsap majd a sakktáblánál például a bajnokok és a művészek csapata, az előbbiben többek között Esterházy Márton, az utóbbiban mások mellett testvére, Péter, továbbá Nemcsák Károly ül asztalhoz.

A Polgár Sakkfesztivál családi esemény lesz. A gyermekeknek szóló programjai, versenyei összekapcsolódnak a Müpában már hagyományos és rendkívül népszerű Cifra Palota programmal. A sakkoktatás mellett így lesznek a sakkozással kapcsolatos kézműves foglalkozások, sakkjátszótér, vetélkedők, fényképező sarok és sok más izgalmasnak ígérkező esemény.

A nap fénypontja ezúttal is a Polgár nővérek elleni szimultán lesz. Ennek keretében közéleti személyiségek, sportolók, művészek, tudósok, üzletemberek, politikusok, sakkrajongók és gyerekek összesen száz táblán mérkőzhetnek meg a sakkozás történetének leghíresebb testvérhármasával.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik