Rg: a kétszeres világbajnok nyerte meg az aranyakat a Grácia ünnepén

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.27. 23:08
A kétszeres világbajnok orosz Alekszandra Szoldatova nyerte meg az összes felnőtt egyéni aranyérmet a XV. Grácia-kupa nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyen, amelynek Jevgenyija Kanajeva és Margarita Mamun személyében két olimpiai bajnok is díszvendége volt.

Gymnastic Moments

Ma folytatódik a XV. Grácia Kupa, gyertek szurkolni! A fotón Aleksandra Soldatova. :)



 

Alekszandra Szoldatova a szőnyegen, mint versenyző, Jevgenyija Kanajeva és Marta Pagnini, mint edzők, Margarita Mamun, mint meghívott díszvendég – ők négyen összesen 50 olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki aranyéremmel büszkélkedhetnek ritmikus gimnasztikában. Finoman fogalmazva is meggyőző.

Kanajeva – a valaha volt legeredményesebb rg-s, egyben az egyetlen kétszeres olimpiai bajnoka a sportágnak – és a riói első Mamun személyében a legutóbbi három olimpia győztese ott volt a Pestszentimrei Sportkastélyban, nem csoda, hogy gyerekek százai kanyarogtak előttük autogramért és közös fotókért. Meg egy világbajnok is, mert a szemmel láthatóan remekül szórakozó Pagnini – az olasz kéziszercsapat egykori kapitánya – is beállt a Mamunhoz kígyózó sorba, hogy Vass Dóra háziasszonyként nagy derültség közepette bevezesse az „autogramkérőt.”

Volt egyfajta osztálytalálkozó jellege az egésznek, legalábbis ritkán látni ennyi kitűnő tornászt kifejezetten informális körülmények között – a legjobban alighanem a gyerekek élvezték a sportági nagyok jelenlétét. Margarita Mamun egy melegítőszőnyegen gyakorló kislány napját egészen biztosan jobbá tette, amikor nemcsak felszedte a hozzá pattogó labdát, hanem úgy adta vissza, hogy meg is mutatta neki az elrontott mozdulat korrekt végrehajtását – olimpiai bajnoktól ritkán kap ilyen „ajándékot” valaki.

Közben persze versenyeztek is: az teljesen papírforma volt, hogy a nagyon erős orosz trió elviszi az összes érmet, lévén Szoldatova, Jekatyerina Vegyenejeva és Karina Kuznyecova magasan kiemelkedett a mezőnyből. A jövő héten kezdődő pesarói világbajnokságról pont a budapesti Eb-n nyújtott rossz teljesítményével lemaradó, nagy hullámvölgyből kikászálódni próbáló Szoldatova rontásokkal ugyan, de megszerezte az összes aranyérmet, az utolsó gyakorlata után kapott vastapstól meg láthatóan meghatódott. Szoldatova három hete, a minszki világkupa-versenyen teljes mélyponton volt, sérülés után, kedvetlenül, súlyproblémákkal tornázott, szinte magába roskadva – a mostani teljesítményben sokkal több volt az élet, sokkal több volt a szikra.

Talán neki is adott valamit ez a verseny, még ha a világbajnokságot a lelátóról fogja is nézni.

XV. GRÁCIA-KUPA, BUDAPEST
Felnőtt egyéni összetett. 1. Alekszandra Szoldatova
(Oroszország), 2. Jekatyerina Vegyenejeva (Oroszország), 3. Karina Kuznyecova (Oroszország).
Szerenkénti döntők. Karika: 1. Szoldatova, 2. Kuznyecova, 3. Vegyenejeva. Labda: 1. Szoldatova, 2. Vegyenejeva, 3. Kuznyecova. Buzogány: 1. Szoldatova, 2. Vegyenejeva, 3. Kuznyecova. Szalag: 1. Szoldatova, 2. Vegyenejeva, 3. Kuznyecova.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik